NOS NieuwsAangepast

Trump vergelijkt inreisverbod met maatregel van Obama

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een verklaring gereageerd op de commotie die is ontstaan over de tijdelijke immigratiestop voor zeven moslimlanden.

Trump zegt dat zijn maatregel ongeveer hetzelfde is als wat president Obama deed in 2011, toen hij voor een half jaar visumaanvragen weigerde voor vluchtelingen uit Irak.

Ook ziet hij een andere parallel. "De zeven landen die nu in het decreet genoemd worden, zijn dezelfde landen die de regering-Obama als broeinesten voor terrorisme bestempelde. Voor de duidelijkheid, dit is geen moslimverbod, zoals abusievelijk door de media wordt gesteld."

'Succesverhaal'

Zaterdagavond besliste een rechter dat het vastzetten en wegsturen van reizigers met een visum onrechtmatig was, en dat de reizigers met green cards en visa doorgelaten moeten worden.

Onduidelijk is wat de gevolgen van die uitspraak zijn. Een woordvoerder van Trump zegt dat er niets door verandert. Volgens hem blijven alle drie de decreten volledig van kracht. Hij noemde ze een "groot succesverhaal".

Compassie

Trump zegt dat het hem niet te doen is om religie. "Er zijn veertig verschillende landen met overwegend moslims die geen last hebben van deze maatregel." Hij herhaalt dat de maatregel maar voor drie maanden geldt. De president zegt dat hij dan de beveiliging heeft verbeterd.

In zijn verklaring schrijft Trump ook dat de VS compassie zal blijven tonen met mensen die onderdrukking ontvluchten en liet hij weten mee te leven met de mensen in Syrië. "Mijn eerste prioriteit is om ons land te verdedigen en dienen, maar als president zal ik altijd een manier vinden om mensen die lijden te helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl