Mazdak Tootkaboni wordt welkom geheten in de VS na een tijd te zijn vastgehouden
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 29 januari: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, Het is bewolkt en vooral in het noorden valt af en toe wat regen. Het wordt 6 of 7 graden. Na het weekend blijft het wisselvallig, met maxima rond tien graden.

Wat heb je gemist?

Het besluit van de Amerikaanse president Trump houdt wereldwijd de gemoederen bezig. Op verschillende vliegvelden zijn reizigers gestrand omdat luchtvaartmaatschappijen bang zijn dat ze de VS niet meer binnenkomen. Op verschillende vliegvelden in de VS werden ook passagiers tegengehouden, al mochten sommigen na contact met advocaten doorreizen.

Tegenstanders protesteren op vliegvelden tegen de maatregel. Een rechter heeft vannacht besloten dat mensen die al in de VS waren toen het decreet werd afgekondigd alsnog mogen doorreizen.

President Trump heeft ook een verbod uitgevaardigd tegen lobbyen. Functionarissen van zijn regering mogen hun leven lang niet lobbyen voor buitenlandse overheden. Voor andere lobbypraktijken geldt een verbod van vijf jaar. Volgens Trump moeten mensen die voor hem werken zich volledig richten op hun baan en zijn ze in dienst van het Amerikaanse volk.

Trump ondertekent de beperking voor lobbyisten

In de Stadsschouwburg in Amsterdam heeft actrice Halina Reijn gisteren de Theo Mann-Bouwmeesterring gekregen uit handen van collega Ariane Schlüter. De ring bestaat sinds 1911 en wordt steeds doorgegeven aan een actrice die hem volgens de gever waardig is. Schlüter droeg de ring over na afloop van de voorstelling Husbands and Wives, waarin Halina Reijn een hoofdrol speelt. Ariane Schlüter kreeg de prestigieuze ring zelf in 2010 van Anne Wil Blankers.

Halina Reijn kreeg de ring uit handen van Ariane Schluter

Twintig jaar na haar dood krijgt de Britse prinses Diana een standbeeld van haar zoons, William en Harry. De prinsen hebben opdracht gegeven tot plaatsing van een standbeeld in de tuin van Kensington Palace in Londen, het vroegere huis van Diana. Koningin Elizabeth staat achter de plannen van haar kleinzonen.

Verder vandaag...

In het Wertheimpark in Amsterdam is vanochtend de Nationale Holocaust-herdenking. Onder meer premier Rutte houdt een toespraak. De NOS doet daarvan rechtstreeks verslag, vanaf 11.00 uur op NPO 1. In de avonduitzending om 19.20 uur op NPO 2 blikt Rob Trip vanuit de Hollandsche Schouwburg met gasten terug op de herdenking en er is speciale aandacht voor de Wannsee-conferentie.

De finale van de Australian Open begint om 09.30 uur Nederlandse tijd. Roger Federer neemt het op tegen Rafael Nadal. De wedstrijd is live te volgen via NPO Radio 1. Gisteren versloeg Serena Williams haar zus Venus.

Op NPO 1 is het WK veldrijden te zien vanaf 15.00 uur. Matieu van der Poel maakt kans op een medaille, Lars van der Haar is outsider.

In Frankrijk wordt bekend wie bij de verkiezingen de kandidaat wordt van de Socialistische Partij. Omdat president Hollande zich niet verkiesbaar stelde, gaat de strijd tussen oud-premier Manuel Valls en Benîot Hamon.

En het is de tweede dag van de Tuinvogeltelling. Gisteren namen al zo'n 14.000 vogelliefhebbers een half uurtje de tijd om te turven welke vogels ze in hun tuin zagen, dat waren er meer dan vorig jaar. In de tussentijdse resultaten staat zoals gebruikelijk de huismus op 1. De koolmees staat op nummer 2, maar de merel zit hem op de hielen, meldt de Vogelbescherming.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl