Hervulbare bekers in een zelfbedieningsrestaurant
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk verbiedt onbeperkt aanbieden frisdrank in horeca

De Franse regering heeft een verbod afgekondigd op het onbeperkt bijschenken van frisdrank in horecagelegenheden. De nieuwe maatregel geldt van fastfoodketens tot schoolkantines en komt boven op een frisdranktaks en een verbod op frisdrankautomaten op scholen.

In de nieuwe wet is het illegaal om gratis frisdrank met suiker aan te bieden of ongelimiteerde hoeveelheden voor een vaste prijs. In veel restaurants zijn frisdrankmachines waar bezoekers zelf hun bekers of glazen kunnen bijvullen, zoveel als ze willen.

De nieuwe wet richt zich ook tegen sportdrankjes waaraan suiker of andere zoetstoffen zijn toegevoegd.

Strijd tegen overgewicht

Doel van de maatregel is het tegengaan van overgewicht. Het aantal mensen met overgewicht of obesitas is in Frankrijk beneden het gemiddelde van de Europese Unie, maar stijgt wel.

IKEA in Frankrijk had, vooruitlopend op de wet, al de zogenoemde drinkfonteinen verwijderd uit zijn 33 vestigingen. De Franse fastfoodketen Quick heeft daarmee gewacht tot het moment dat de wet daadwerkelijk is ingevoerd.

Wereldwijde frisdranktaks

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat er overal een belasting moet komen op suikerhoudende frisdranken. De WHO wil een frisdranktaks van 20 procent. De organisatie legt een verband tussen frisdrank en obesitas en diabetes.

Schatkist

In Nederland wordt er ook belasting geheven op alcoholvrije dranken als frisdrank, vruchtensap, groentesap, mineraalwater en bronwater en bepaalde melkdranken, maar dat gebeurt niet als ontmoediging van suikerhoudende frisdranken.

De belastingverhogingen van de afgelopen jaren op frisdranken waren bedoeld om de schatkist meer inkomsten te bezorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl