Rijexamenkandidaten aan het werk bij het CBR
NOS Nieuws

Celstraf voor frauderende rijschoolhouder

De eigenaar van een rijschool uit Amsterdam krijgt een celstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij liet cursisten bij het CBR een camerabril gebruiken, waardoor hij wist welke vragen er werden gesteld.

Zijn broer, die ook werkzaam is bij de rijschool, krijgt een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 240 uur.

Camerabril

Rijschoolhouder Erol C. liet mensen die het theorie-examen deden bij het CBR de vragen filmen met een camerabril. Die vragen nam hij vervolgens tijdens trainingen door met klanten die het theorie-examen nog moesten afleggen.

C. maakte er geen geheim van dat hij de vragen van het CBR in bezit had. Zo adverteerde hij er op Facebook mee dat "de nieuwe vragen van 2014 binnen zijn". Hij gaf een 100 procent-slagingsgarantie na één lesdag.

Maar toen een van zijn leerlingen tijdens een examen werd betrapt met de bril liep C. tegen de lamp.

Witwassen

C. wordt niet alleen schuldig bevonden aan de fraude met examenvragen, maar ook aan het witwassen van 95.000 euro en het bezit van een vuurwapen. Zijn vrouw, die ook verdachte was in de fraudezaak, is vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

Maatregelen

De fraudezaak was voor het CBR aanleiding voor extra maatregelen bij de examens. Zo zijn er detectiepoortjes geplaatst, moeten de kandidaten al hun spullen in een kluisje achterlaten en zijn er elke dag andere examenvragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl