Op de Nationale Klimaattopbespraken overheid en bedrijfsleven hoe Nederland de klimaatdoelen kan halen

Nog meer steun voor 'linkse' klimaatwet PvdA en GroenLinks

De 'linkse' Klimaatwet van PvdA en GroenLinks kan rekenen op de steun van SP, D66 en ChristenUnie. In die wet wordt vastgelegd dat de uitstoot van broeikasgassen de komende decennia sterk wordt verminderd, met als uitkomst dat het aandeel duurzame energie in 2050 100% is.

De doelstellingen in de Klimaatwet, die na de verkiezingen nog door de Tweede Kamer moet worden behandeld, zijn iets strenger geformuleerd dan die uit het energieakkoord en de energieagenda van het kabinet. Ze worden per jaar in de wet vastgelegd, terwijl het energieakkoord geen wettelijke verplichting kent.

Minister Kamp maakte afspraken met de Nederlandse Vereniging van Banken en het Beraad Groenfondsen over financiering van klimaatdoelen

Het beleid van minister Kamp is er altijd op gericht geweest afspraken met het bedrijfsleven te maken, en niet maatregelen via de wet af te dwingen. Oud-PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-voorman Klaver vinden om die reden de Energieagenda van minister Kamp niet ambitieus genoeg. Zij schreven vervolgens hun eigen Klimaatwet.

Klaver: "De Klimaatwet is een gamechanger: niet langer kan de regering noodzakelijke klimaatmaatregelen blijven uitstellen. We zijn het aan onze kinderen en kleinkinderen verplicht om klimaatverandering te stoppen."

Onrealistisch

Doordat de voorbereiding van de wet langer duurde dan de partijen hadden verwacht lukt het niet meer om hem nog voor de Tweede Kamerverkiezingen te behandelen. De partijen zien de afspraken dan ook als inzet voor de campagne en de coalitie-onderhandelingen daarna.

VVD, PVV en CDA zien niks in de Klimaatwet. Zij noemen de wet onrealistisch en vinden het ook niet nodig dat Nederland strengere doelen stelt dan in Europa noodzakelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl