NOS NieuwsAangepast

Vrije-uitloopkip zit binnen en kost boeren geld met ophok-ei

De vrije-uitloopeieren die nu in de schappen liggen zijn al weken niet van kippen die vrij uit mogen lopen. Door het vogelgriepvirus zijn alle kippen opgehokt. "Dat is niet zo leuk voor de kippen", zegt pluimveehouder Frank de Ronde. "Maar straks voor ons ook niet."

Want de termijn waarin de eieren toch als "eieren van kippen met vrije uitloop" verkocht mogen worden, verstrijkt eind volgende week. Die periode duurt 12 weken, de kippen zitten nu 11 weken binnen. De eieren van Frank de Ronde zullen dan als scharreleieren in de winkels liggen.

Tienduizenden euro's

"De eieren zullen daardoor met een aantal centen gaan dalen, en dat gaat ons veel geld kosten", zegt de pluimveehouder. "Voor ons bedrijf tienduizenden euro's per week." De consument betaalt nu nog gewoon de prijs voor eieren van kippen met vrije uitloop.

De laatste keer dat er in Nederland vogelgriep werd geconstateerd was op 25 december in Zoeterwoude. Gisteren was er een uitbraak in Gersten in Duitsland, zo'n dertig kilometer van de Nederlandse grens. De kans dat de ophokplicht snel wordt opgeheven lijkt op dit moment nog vrij klein.

Frank de Ronde hoopt dat er nog iets gaat gebeuren. "Die 12 weken is ooit bedacht, maar helemaal niet realistisch als je let op de huidige dreiging van de vogelpest. Ik hoop dat ze dat in Brussel inzien en die termijn gaan verlengen."

Staatssecretaris Van Dam voert inmiddels gesprekken in Brussel over het verlengen van de termijn. Vooralsnog zonder positief effect voor de boeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl