NOS NieuwsAangepast

Actrice en comédienne Mary Tyler Moore (80) overleden

De Amerikaanse actrice en comédienne Mary Tyler Moore is overleden. Ze werd in de jaren 60 bekend door haar rol in The Dick Van Dyke Show. Daarin speelde ze Laura, de vrouw van Rob Petrie (Dick Van Dyke).

In de jaren 70 kreeg ze haar eigen show, The Mary Tyler Moore Show, destijds een baanbrekende serie omdat het de eerste keer was dat een carrièrevrouw centraal stond. Tot dan toe waren vrouwen in televisieseries meestal huisvrouw.

Oscarnominatie

Moore speelde ook in films, met als hoogtepunt haar rol in Ordinary People van Robert Redford. Ze werd genomineerd voor een Academy Award voor deze rol.

Ze verzilverde deze prijs niet, maar ze kreeg wel meer dan 25 andere prijzen voor haar werk, waaronder twee Emmy Awards voor haar rol in The Dick Van Dyke Show, vier voor haar eigen show en nog een voor de televisiefilm Stolen Babies.

Alcoholisme

Naast haar werk zette Moore zich in voor dierenrechten en voor onderzoek naar diabetes. Zelf was ze ook diabetespatiënt. In de jaren 80 bracht ze enige tijd door in de Betty Ford-kliniek vanwege alcoholproblemen. Verslaving zat in haar familie. Ook haar moeder kampte met een alcoholverslaving en haar jongere zuster overleed aan een overdosis drugs.

Mary Tyler Moore is 80 jaar geworden.

Mary Tyler Moore bracht in 1967 een bezoek aan Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl