NOS NieuwsAangepast

Geen schadevergoeding voor Q-koorts, overheid was niet nalatig

De staat is niet tekortgeschoten in het informeren van de bevolking over Q-koorts. Dat heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld.

Ongeveer 300 Q-koortspatiënten stelden bij de rechter dat de overheid te lang gewacht heeft met het nemen van maatregelen, nadat de ziekte in 2007 was uitgebroken op een geitenboerderij in Brabant. Ze wilden de staat wegens nalatigheid aansprakelijk stellen.

De rechtbank gaat daar niet in mee, en oordeelt dat de Nederlandse Staat niet nalatig is geweest. "De voorlichting was voldoende, het was openbaar bekend waar er Q-koorts heerste en waar veel mensen ziek waren geworden. Deze informatie was dus ook voor omwonenden en passanten beschikbaar."

Volgens de rechter heeft de overheid goed gehandeld, met de kennis die er toen was. Ook waren de genomen maatregelen voldoende.

Hoger beroep?

Door de uitspraak kunnen de patiënten geen aanspraak maken op een schadevergoeding. Veel patiënten waren naar de rechtbank toegekomen, om de uitspraak zelf te volgen. "Iedereen bleef na de uitspraak strak voor zich uit kijken", zegt verslaggever Trudy van Rijswijk.

De patiënten hebben eerder al gezegd dat ze in hoger beroep willen gaan, als de uitspraak voor hen negatief uit zou pakken.

Geen schadevergoeding voor slachtoffers Q-koorts

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl