Q-koortspatiënten Brunninkhuis (l) en Van den Berg (m) met hun advocaat in de rechtszaal in Den Haag (oktober 2016)
NOS NieuwsAangepast

Krijgen Q-koortspatiënten geld van de staat of niet?

"Er is te laat ingegrepen, te slecht gecommuniceerd, te laat gevaccineerd, het probleem is onderschat en er is niet op tijd geruimd", zegt Michel van den Berg. Hij werd acht jaar geleden doodziek van de Q-koorts en is nog steeds niet de oude. "Het is voornamelijk de vermoeidheid die me sloopt."

Samen met 300 andere Q-koortspatiënten spande hij een rechtszaak aan tegen de staat. De slachtoffers vinden dat de overheid te lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen, nadat de ziekte in 2007 was uitgebroken op een geitenboerderij in Brabant. Ze eisen een schadevergoeding. De rechter doet vanmorgen uitspraak.

Afgelopen herfst spraken we met Q-koortspatiënt Bert Brunninkhuis. Ook hij werd in 2009 ziek en kampt nog met de gevolgen ervan. Om aan te sterken maakt hij elke dag een paar korte wandelingetjes:

'Ik ben mijn baan kwijtgeraakt en ik ben nog steeds niet gezond'

"Het wrange dat de Q-koortspatiënten steekt, is dat we lezen dat het goed gaat met de geitenboer, terwijl veel patiënten thuiszitten met een uitkering", zegt Michel van den Berg. "Zij denken bij zichzelf: 'waarom gaat het goed met de boer en waarom mag het met mij niet goed gaan?'"

De prijs van geitenmelk (.pdf) steeg de afgelopen jaren inderdaad flink. Kreeg de boer in 2011 zo'n 40 euro per 100 kilo, in 2015 was dat 70 euro.

Van den Berg vindt dat de staat heeft gefaald. "Als er in 2007 maatregelen waren genomen in plaats van in 2009, waren enkele duizenden mensen inclusief ikzelf niet besmet geraakt en dus ook niet ziek geworden."

Sommige slachtoffers zijn hun baan kwijtgeraakt en hebben medische kosten gemaakt. Zij willen dat de overheid ze schadeloos stelt. Hoe hoog die vergoeding moet zijn, willen hun advocaten nog niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl