SGP-partijleider Van der Staaij
NOS NieuwsAangepast

Eerste Kamer parkeert 'hete aardappel' van SGP

De Eerste Kamer heeft besloten dat een staatscommissie moet kijken naar een plan van de SGP om de grondwet te wijzigen, zodat er minder bevoegdheden naar Brussel gaan.

De Tweede Kamer is al akkoord gegaan met de wijziging die inhoudt dat de instemming van twee derde van de Kamer nodig is voor nieuw beleid van de Europese Unie, in plaats van de helft plus één.

SGP-leider Van der Staaij diende de wetswijziging al in 2006 in, samen met toenmalig Kamerlid Mat Herben van de LPF, die het initiatief had genomen. Van der Staaij vindt het jammer dat de senaat nu besloten heeft, met een nipte meerderheid van 38 tegen 37 stemmen, om "deze hete aardappel in de koelkast te parkeren".

"Mijn wetsvoorstel is helder, de vragen zijn gesteld en beantwoord, en daarom is deze politieke uitstelmanoeuvre teleurstellend. Iedere fractie zou nu gemakkelijk hom of kuit kunnen geven", aldus een teleurgestelde Van der Staaij.

Politieke overwegingen

De SGP'er denkt dat niet inhoudelijke, maar politieke overwegingen de doorslag hebben gegeven. Want Eerste Kamerleden van onder meer de VVD hebben het plan doorverwezen naar de Staatscommissie Grondwetsherziening. De VVD stemde in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel. Ook de senatoren van CDA, PvdA, GroenLinks en OSF steunden de beslissing.

Van der Staaij zegt: "Ik vind dat jammer, omdat we nu een mooie kans hebben om op een zuivere en elegante manier te regelen dat de overdracht van soevereiniteit aan Brussel wordt gekoppeld aan een ruime meerderheid in het Nederlandse parlement."

Vertraging

Het betekent opnieuw vertraging voor de SGP. Eerst moet de staatscommissie met een uitspraak komen, voordat de Eerste Kamer erover zal stemmen. Daarna moet de Tweede Kamer zich er opnieuw over uitspreken. Dat kan niet na de komende verkiezingen in maart, maar pas na de daarop volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl