Kossi Agassa

Ivoorkust en Togo naar huis, maar juist daar durft Agassa niet naartoe

Togo heeft in de Afrika Cup de groepsfase niet overleefd. Er werd met 3-1 verloren van Congo, dat samen met Marokko, dat titelverdediger Ivoorkust met 1-0 uitschakelde, doorgaat uit poule C. Voor doelman Kossi Agassa is de uitschakeling een dubbel drama.

Boze fans vernielden vrijdag zijn huis omdat ze hem verantwoordelijk hielden voor de 3-1 nederlaag tegen Marokko. Agassa was hier vier dagen later nog zo van ondersteboven dat hij niet wilde spelen in het beslissende duel met Congo.

Tweede en derde keus

Bondscoach Claude Le Roy zette daarom tweede keus Baba Tchagouni onder de lat, maar die moest zich na 24 minuten geblesseerd laten vervangen. Zou dan toch Agassa het veld in moeten? Nee, Le Roy spaarde zijn eerste doelman en stuurde derde keus Cedric Mensah de wei in.

Vijf minuten later stond Togo met 1-0 achter. Junior Kabananga passeerde Mensah met een laag schot.

Junior Kabananga heeft gescoord voor Congo; doelman Cedric Mensah kijkt toe

In de tweede helft verdubbelde Ndombe Mubele de score voor Congo, deed Laba Kodjo Fodoh wat terug voor Togo en gooide Paul José Mpoku het duel tien minuten voor tijd op slot. Togo kwam geen moment in de buurt bij de benodigde overwinning en tot overmaat van ramp nam Emmanuel Adebayor ook nog afscheid als international.

Marokko klopt Ivoorkust

Het andere duel in groep C had met Karim El Ahmadi en Mbark Boussoufa bij Marokko en Wilfried Bony en Salomon Kalou bij Ivoorkust een hoog (voormalig) eredivisiegehalte. Marokko had genoeg aan een gelijkspel, maar won zelfs met 1-0 van de titelverdediger. Ivoorkust stond sinds 2004 altijd in de kwartfinales.

Rachid Alioui maakte in de 64ste minuut met een prachtige krul in de kruising het enige doelpunt voor de ploeg van de Franse trainer Herve Renard, die bij de vorige Afrika Cup Ivoorkust naar de titel leidde.

Marokko juicht na het maken van de 1-0. Uiterst links: Karim El Ahmadi