NOS Nieuws

Lage inkomens soms 40 procent duurder uit met langdurige zorg

De eigen bijdrage van chronisch zieken en gehandicapten voor zorg aan huis is drie jaar op rij gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2015 kwam de stijging gemiddeld uit op 34 procent. De groep alleenstaanden met een inkomen onder de 20.000 euro was het duurst uit. Die betaalde 40 procent meer aan eigen bijdrage dan in 2014.

Het bedrag dat mensen zelf betalen voor langdurige zorg aan huis, kwam in 2015 uit op gemiddeld 47 euro per vier weken, tegen 35 euro het jaar ervoor. Cijfers over het afgelopen jaar zijn er nog niet.

Dat mensen meer betalen, komt onder meer door het afschaffen van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten in 2014. Door het verdwijnen van de kortingen uit die wet zou de eigen bijdrage met 50 procent stijgen. Doordat een deel van de gemeenten zelf een korting toepaste, kwam de gemiddelde stijging uit op bijna 34 procent.

Blijven volgen

Het ministerie van Volksgezondheid concludeert daarom dat de eigen bijdrage feitelijk minder is gestegen dan verwacht. "Dat komt door gemeentelijk beleid bij lagere inkomens en een (waarschijnlijk) kleinere zorgvraag van hogere inkomens."

Staatssecretaris Van Rijn wijst erop dat het kabinet al 50 miljoen euro extra heeft uitgetrokken voor het verlagen van de eigen bijdrage. "Uit dit CBS-onderzoek haal ik twee signalen. Eén: gemeenten compenseren minima en chronisch zieken voor de zorgkosten. Twee: mede omdat 2015 een overgangsjaar was, is het van belang de eigen betalingen te blijven volgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl