Rolstoeltennisster Monique Kalkman-Van den Bosch in Melbourne met naast haar Martina Navratilova (links) en Martina Hingis
NOS SportAangepast

Rolstoeltennisster Kalkman-v.d. Bosch in Hall of Fame

Rolstoeltennisster Monique Kalkman-Van den Bosch heeft een plek gekregen in de Hall of Fame, de eregalerij van het tennis. Dat kreeg de 52-jarige Brabantse dinsdag te horen bij de Australian Open in Melbourne.

Kalkman werd op jonge leeftijd getroffen door kanker, hetgeen leidde tot een dwarslaesie. Ze veroverde vier gouden medailles op de Paralympische Spelen, waarvan de eerste in 1984 als tafeltennisster. In 1992 pakte ze tennisgoud in zowel het enkel- als het dubbelspel en in 1996 nog eens in het dubbel.

Monique Kalkman-Van den Bosch krijgt in 1996 een koninklijke onderscheiding opgespeld door staatssecretaris Erica Terpstra

Ze werd ook vier keer wereldkampioene rolstoeltennis en stond geruime tijd aan kop van de wereldranglijst. Bij de Paralympics van 1996 in Atlanta droeg Kalkman de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie. Na die Spelen zette ze een punt achter haar tenniscarrière. Sinds 2009 is ze actief als golfster.

Ook Andy Roddick en Kim Clijsters zijn opgenomen in de Hall of Fame. De Amerikaan was in 2003 de sterkste bij de US Open, de Belgische won in 2011 de Australian Open en pakte de US Open-titel in 2005, 2009 en 2010. Beiden reikten in hun carrière tot de eerste plaats op de wereldranglijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl