Roman Polanski
NOS Nieuws

Regisseur Polanski geen juryvoorzitter filmprijs César

De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski heeft zich teruggetrokken als juryvoorzitter van de César, de nationale filmprijzen van Frankrijk. Na zijn benoeming volgde een storm van kritiek van Franse vrouwenorganisaties vanwege een misbruikzaak in de Verenigde Staten, die Polanski al tientallen jaren achtervolgt.

De 83-jarige Polanski had in 1977 in Los Angeles seks met een meisje van 13. Hij werd gepakt en zat ruim een maand in de cel. Na zijn vrijlating was hij bang voor een lange straf en vluchtte naar Frankrijk, waar hij nu woont.

Daarnaast is hij ook vaak in zijn vaderland Polen. De VS wil dat hij wordt uitgeleverd om hem te kunnen berechten. Maar in Polen besloot de hoogste rechter vorige maand nog dat de Poolse regering hem niet mag uitleveren.

De vrouwenorganisaties noemen Polanski's benoeming tot juryvoorzitter van de César een "belediging voor alle verkrachte vrouwen in de wereld". Volgens Frankrijk-correspondent Frank Renout bleef het daar niet bij. "Er werden protesten aangekondigd tijdens de uitreiking van de César volgende maand en ook de Franse minister van Vrouwenrechten zei geschokt te zijn over zijn benoeming."

Gezin

Polanski zelf vindt de ophef onterecht. De regisseur heeft altijd ontkend het meisje van 13 te hebben verkracht. Hij geeft wel toe dat er seks is geweest. "Volgens zijn advocaat is het ook zwaar voor zijn gezin dat de zaak nu weer bovenkomt", vertelt Renout. "En de filmmaker zelf is ook al 83. Laten we dat niet vergeten." Polanski heeft daarom besloten op te stappen.

De prestigieuze filmprijzen zijn te vergelijken met de Amerikaanse Oscars. De bronzen beeldjes zijn ontworpen door beeldhouwer César Baldaccini.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl