NOS NieuwsAangepast

Bij Philips zijn ze nerveus over Trump

Bij Philips zijn ze behoorlijk nerveus over de koers van Donald Trump. De nieuwe Amerikaanse president lijkt protectionistisch beleid te gaan voeren, draait Obamacare terug, blaast handelsakkoorden op en dreigt met een importheffing van 35 procent op buitenlandse producten. "Daar word ik zeker nerveus van" zegt bestuursvoorzitter Frans van Houten in het NOS Radio 1 Journaal.

"De hele wereld heeft bijzonder veel baat gehad bij globalisering. Nederland als handelsland is erg afhankelijk van export, niet alleen Philips, maar het hele bedrijfsleven. Op het moment dat protectionisme de overhand krijgt is dat dus niet goed voor Nederland."

Obamacare

Trump zette op de eerste dag van zijn presidentschap meteen een streep door de Obamacare, de hervorming van het gezondheidsstelsel die de vorige president met veel moeite doorvoerde. Trump wil alles terugdraaien. Voor Philips, dat vol inzet op gezondheidstechnologie, alle reden tot zorg.

Er is verhoogde onrust en onzekerheid, en we zullen op ons hoede moeten zijn.

Philips-topman Frans van Houten
'Nederlandse bedrijven stellen investeringen Amerika uit'

"Ik heb de laatste weken met diverse directeuren van ziekenhuizen gesproken en daar is zeker onrust over wat dit betekent, met name voor mensen die minder geld hebben en afhankelijk zijn van twee andere regelingen, Medicare en Medicaid."

"Er is verhoogde onrust en onzekerheid, en we zullen op onze hoede moeten zijn, maar het is ook nog te vroeg om precies te begrijpen wat de maatregelen zijn", zegt Van Houten. "We moeten voorlopig maar om alle issues heen navigeren." Wat volgens hem wel helpt is dat Philips wereldwijd in veel regio's zit, met mensen, onderzoek en productie in zowel de VS, Europa als Azië.

We vinden het vervelend, maar met deze claim zijn we het zeker niet eens.

Frans van Houten over schadeclaims beeldbuistv's

Beeldbuiskartel

Naast onzekerheid over de toekomst zijn er ook nog zaken uit het verleden die Philips parten kunnen spelen. In de VS zijn dat discussies met justitie over fouten bij de productie van defibrillators. In Nederland spelen schadeclaims van consumenten rond het beeldbuiskartel, waaraan Philips van 1996 tot 2006 meewerkte. De Consumentenbond en ConsumentenClaim willen Philips voor de rechter slepen en eisen 100 euro schadevergoeding voor elke gedupeerde tv-koper.

"Het is een volstrekt onrealistische inschatting van de schade", vindt Van Houten. "We vinden het vervelend, maar met deze claim zijn we het zeker niet eens."

Kartels zijn van alle tijden, maar volgens Van Houten is Philips momenteel nergens bij betrokken. "Integriteit staat bij ons boven aan de lijst van hoe wij ons opstellen en gedragen en daar houden we ons aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl