Sven van Beek, Tonny Vilhena en Dirk Kuijt vieren de bekerwinst van Feyenoord (2016)
NOS VoetbalAangepast

KNVB-beker: ervaren finalisten in kwartfinales

Nog acht clubs bevinden zich op de kortste weg naar Europees voetbal. Nog drie keer winnen en de groepsfase van de Europa League is een feit. Op De Dijk in Volendam wordt dinsdagavond het bekertoernooi vervolgd met de eerste wedstrijd in de kwartfinales.

Zes eredivisieclubs en twee eerstedivisionisten zijn nog in de race voor de beker.

FC Volendam-Sparta Rotterdam

De plaatselijke FC ontvangt Sparta Rotterdam. Het is de herhaling van de bekerfinale van 1958. Destijds zegevierde Sparta in een doelpuntrijk duel. Het werd 4-3 in het Olympisch Stadion.

Op papier is Sparta de favoriet. Niet alleen omdat de Rotterdammers een divisie hoger spelen, maar ook omdat de ploeg van Alex Pastoor in de tweede ronde PSV wist uit te schakelen.

FC Utrecht-SC Cambuur

Reuzendoder SC Cambuur gaat op bezoek bij FC Utrecht. In de vorige ronde wist de Jupiler League-club uit Leeuwarden Ajax uit te schakelen. Het werd 2-1. Cambuur is de enige club van de acht kwartfinalisten die nog nooit de eindstrijd wist te bereiken.

Utrecht is wat dat betreft ervaren. Al zes keer speelden de Domstedelingen de finale. Drie keer nam Utrecht de beker mee naar huis, in 2004 voor het laatst. Vorig jaar werd in de finale verloren van Feyenoord.

AZ-sc Heerenveen

Dit seizoen ontlopen AZ en sc Heerenveen elkaar weinig. In de eredivisie hebben de clubs precies evenveel punten (32) en de eerste ontmoeting dit seizoen in Alkmaar eindigde in 2-2.

AZ heeft de laatste vijf jaar, op 2015 na, een abonnement op de halve finales. In 2013 bereikte AZ de laatste vier door Heerenveen uit te schakelen na strafschoppen. Na twee doelpunten van zowel Aron Jóhansson als Hakim Ziyech stond het na 120 minuten 2-2, waarna AZ vanaf elf meter iets scherper was (7-6).

Vitesse-Feyenoord

In de Gelredome ontvangt Vitesse bekerhouder Feyenoord. Afgaande op de statistieken van de vorige bekerwedstrijden, wordt het een doelpuntrijke wedstrijd. Vitesse is met vijftien doelpunten de meest scorende ploeg van dit bekertoernooi. Feyenoord was al dertien keer trefzeker.

Feyenoord speelde de eerste drie bekerwedstrijden in De Kuip, terwijl Vitesse al voor de derde keer op rij een thuiswedstrijd heeft geloot. De grote vraag is: kan Feyenoord net als in 1991 en 1992 en in 1994 en 1995 twee keer op rij de beker winnen? Dan moet eerst Vitesse worden verslagen.

Programma kwartfinales KNVB-beker

Dag en tijdWedstrijd
Dinsdag, 20.45 uurFC Volendam-Sparta Rotterdam
Woensdag, 18.30 uurFC Utrecht-SC Cambuur
Woensdag, 20.45 uurAZ-sc Heerenveen
Donderdag, 20.45 uurVitesse-Feyenoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl