PvdA: positie Van der Steur op het spel, minister sust
Regeringspartij PvdA vindt dat Ard van der Steur "in staatsrechtelijk zwaar weer komt" als hij als Kamerlid de minister heeft geadviseerd informatie voor de Kamer weg te houden. PvdA-Kamerlid Recourt wil weten wat er precies is gebeurd.
Recourt en anderen reageren op nieuwe onthullingen over de Teevendeal. Nieuwsuur onthulde dat minister Van der Steur er als Kamerlid aan heeft meegewerkt dat de rest van de Kamer niet volledig werd geïnformeerd. Van der Steur heeft dat als minister niet gemeld. De Tweede Kamer wil nog deze week een debat en veel Kamerleden benadrukken dat het een lastig debat gaat worden voor de VVD-minister.
Recourt vindt het nieuws zorgelijk. Hij benadrukt wel dat hij eerst van Van der Steur zelf wil horen wat hij destijds bedoelde met de opmerkingen die hij als Kamerlid in de kantlijn bij een concept van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft geschreven.
Op de vraag wat Recourt met "staatsrechtelijk zwaar weer" weer bedoelt, antwoordt hij dat het al snel over de vertrouwensvraag gaat. "Die moet ik beantwoorden als ik alle informatie heb; op dit moment is het vertrouwen er nog gewoon. Het debat moet uitwijzen of het zwaar weer is of niet."
Stuitend
D66-leider Pechtold benadrukt dat Van der Steur een collega-Kamerlid was. Volgens Pechtold speelde Van der Steur later als minister "de vermoorde onschuld". Pechtold vindt dat dit vragen oproept over hoe het kabinet in het algemeen ten opzichte van de Kamer omgaat met onwelgevallige informatie.
CDA-Kamerlid Van Toorenburg vindt het "stuitend om te moeten lezen dat de minister van Veiligheid en Justitie blijkbaar toneelstukjes heeft opgevoerd". Ze wil weten of Van der Steur de minister als Kamerlid daadwerkelijk heeft geadviseerd bepaalde informatie niet aan de Kamer te sturen. Volgens haar blijkt helemaal niet dat Van der Steur als minister de onderste steen boven wilde halen.
Merkwaardig
ChristenUnie-voorman Segers noemt het een nieuw feit dat "cruciale informatie voor de Kamer is achtergehouden na tussenkomst van het Kamerlid Van der Steur". Segers vindt ook de handelwijze van Van der Steur als minister merkwaardig. Volgens hem staat de politieke moraal op het spel. "Dit is waardeloos. We dachten dat we hier een punt achter hadden gezet en nu is er toch weer nieuwe informatie."
SP-Kamerlid Van Nispen noemt het "ongelooflijk" dat Van der Steur als Kamerlid heeft geadviseerd het bedrag van de Teevendeal weg te laten en dat hij dat als minister niet aan de Kamer heeft verteld. "Dit is schadelijk voor de integriteit van de minister, die daarmee de hele politiek in een kwaad daglicht stelt."
Informatie eerder gegeven
Van der Steur stelt in een reactie dat de informatie waar het vandaag over gaat eerder ter beschikking is gesteld aan de commissie-Oosting, die de Teevendeal heeft onderzocht, en ook met de Kamer is gedeeld. Hij benadrukt dat hij al eerder heeft toegegeven dat hij zijn rol als Kamerlid anders had moeten invullen en dat hij daar lering uit heeft getrokken.
De minister wil niet te veel op het nieuwe Kamerdebat over de kwestie vooruitlopen. Hij zal de Kamer eerst een brief schrijven en daarna in het debat nog eens uitleggen hoe het is gegaan. Ook premier Rutte zegt dat de commissie-Oosting alle stukken al had. "De feiten die nu naar boven komen, zijn, voor zover wij nu kunnen zien, al bekend", aldus Rutte in RTL Late Night.
Ook hij verwijst naar een brief aan de Kamer, waarin alles nog eens op een rij wordt gezet. "Als blijkt dat er gekke dingen in zitten, dan hebben we een probleem, maar zoals we het nu zien, is dat niet zo."