President Trump ontving vandaag topmannen uit het Amerikaanse bedrijfsleven
NOS NieuwsAangepast

Ethisch comité start zaak tegen Trump vanwege zakenimperium

De Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd wegens belangenverstrengeling. Hotels van hem ontvangen betalingen van buitenlandse diplomaten voor hun verblijf. Ook huren regeringen van andere landen kantoorruimte in gebouwen die van Trump zijn. Dat is in strijd met de grondwet, zegt de pressiegroep CREW (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington).

Dit soort schendingen van de grondwet vormen een bedreiging voor de republiek en zijn burgers, zeggen de advocaten van CREW. De één was adviseur van Trumps voorganger Obama, de ander van de voormalige president George W. Bush.

Het is nog de vraag of de zaak echt voor de rechter komt. Daarvoor moet CREW nog een aantal juridische hindernissen nemen.

Winst in schatkist

Het Witte Huis ontkent dat er sprake is van belangenverstrengeling. Een woordvoerder zegt dat het verbod in de grondwet niet van toepassing is op betalingen waar een prestatie tegenover staat, zoals het verhuren van een hotelkamer.

Trump zelf zei eerder deze maand dat hij de winst die zijn hotels aan het verblijf van buitenlandse diplomaten overhouden in de schatkist zal storten. Tijdens dezelfde bijeenkomst zei hij dat hij zijn imperium aan twee zoons en een vertrouweling heeft overgedragen.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn er inmiddels documenten van de Trump Organization waaruit blijkt dat Trump afstand doet van meer dan 400 ondernemingen, en heeft het Witte Huis dit bevestigd. Daarbij zou de president de bedrijven inderdaad hebben overgedragen aan zijn zoons.

Het officiële Amerikaanse Ethiekbureau voor de Overheid (OGE) had geen goed woord over voor die regeling. "Dit voldoet niet aan de standaard waar zijn eigen kabinetsleden en elke president de afgelopen vier decennia wel aan voldeed", zei de voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl