De delegatie van de Syrische oppositie in Kazachstan
NOS NieuwsAangepast

Syrisch vredesoverleg in Kazachstan: 'overgave is een illusie'

Syrische rebellenleiders en het Assad-regime praten vandaag en morgen in Kazachstan over vrede. Niet de VN, maar Rusland, Turkije en Iran organiseerden het vredesoverleg. "De partijen die écht invloed hebben op de strijd in Syrië", zegt correspondent Sander van Hoorn.

Een goed voorteken, legt hij uit in het NOS Radio 1 Journaal. Vooral omdat de vorige vredesbesprekingen, onder leiding van de VN, steeds stukliepen. Toch is Van Hoorn erg terughoudend over wat de gesprekken in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, kunnen opleveren.

De hoofdinzet is behoud van én eventuele uitbreiding van de huidige wapenstilstand. "Als de Syrische regering denkt dat onze aanwezigheid in Astana een overgave is, dan is dat een illusie", zei een woordvoerder van de Syrische oppositie vanmorgen tegen Reuters.

De doelstellingen van de rebellen en het Syrische regime liggen mijlenver uit elkaar. De regering wil een wapenstilstand waarbij de tegenstanders zich overgeven. De rebellen willen ook een staakt-het-vuren, maar daarnaast meer medische hulp in de gebieden waar ze de dienst uitmaken.

Vooraf werd aangekondigd dat de militaire leiders van de rebellengroepen erbij zouden zijn. Hoopgevend volgens Van Hoorn, maar op het laatste moment heeft een aantal militieleiders afgezegd, zoals die van rebellengroep Ahrar al-Sham.

"Die groep vecht op veel plekken tegen IS en het regeringsleger, en heeft veel militaire macht", zegt Van Hoorn. "Dat zij er niet bij zijn, maakt het een stuk ingewikkelder."

Vredesoverleg in Kazachstan

Twee andere kwesties maken het overleg nog complexer. Ten eerste de toekomst van president Assad. "Zijn lot is nog erg onduidelijk", zegt Van Hoorn. "Het lijkt erop dat Turkije, als een van de belangrijkste organisatoren, een regeling wil waarbij Assad niet gelijk weg moet." De oppositie zal hier waarschijnlijk niet snel akkoord mee gaan.

Nog belangrijker: de aanhoudende strijd met de terroristische organisatie IS. "Het grootste gedeelte van het land waar helemaal niet over wordt gepraat; daar waar IS aan de macht is", zegt Van Hoorn. Op sommige plekken zijn de strijders van IS bezig met een opmars.

Bijvoorbeeld in de oostelijke stad Deir ez-Zor. Deels in handen van de regering en belegerd door IS. "Inwoners en de VN maken zich zorgen dat als die regeringsenclaves vallen, er een massaslachting dreigt." Een probleem dat niet wordt opgelost in Astana.

De wapenstilstand in de rest van het land is de inzet van het vredesoverleg in Kazachstan. "Eens zien of Rusland en Turkije alle agenda's dichter bij elkaar kunnen brengen", zegt Van Hoorn.

Inside Aleppo

De NOS sprak tijdens de jarenlange strijd om Aleppo via Skype met inwoners van de miljoenenstad. Hun persoonlijke verhalen en ervaringen zijn gebundeld in het online project Inside Aleppo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl