Ook voor beveiligers stijgt de pensioenpremie
NOS NieuwsAangepast

Bedrijfstakpensioenfondsen verhogen premie

Bij één op de drie bedrijfstakpensioenfondsen moeten de leden meer inleg betalen voor hun pensioen. Dat zijn samen 1,6 miljoen Nederlanders. Het blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad.

Bedrijfstakpensioenfondsen zijn fondsen voor een bepaalde sector, bijvoorbeeld metaal, media, kappers of detailhandel. Daarnaast zijn er ook pensioenfondsen van grote bedrijven, zoals Shell, Unilever en Philips, en het pensioenfonds voor ambtenaren (ABP) en de werknemers in de zorg (Zorg& Welzijn). Eind vorig jaar werd al bekend dat het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren ABP de pensioenpremie fors verhoogt.

De verhoging is nodig door de lage rente. Die heeft grote invloed op het berekenen van wat een fonds in kas moet hebben. Doordat de rente eind vorig jaar weer een beetje omhoog ging, bleef de stijging van de premie beperkt, zeggen enkele fondsen.

Niet korten

De hogere premie is een domper voor de koopkracht want het betekent dat er netto minder salaris is. Begin dit jaar konden de pensioenfondsen nog opgelucht meedelen dat er niet gekort hoeft te worden op de pensioenuitkeringen.

Dat dreigde lange tijd wel te gebeuren doordat de rente en de marktomstandigheden de dekkingsgraad gevaarlijk laag uitholden. Als deze eind december onder de 90 à 91 procent zou zakken, moesten pensioenfondsen snijden in de pensioenen.

De meeste pensioenfondsen zitten momenteel weer boven de 95 procent. Toezichthouder DNB eist dat pensioenfondsen een minimale dekkingsgraad van 105 procent hebben, wat wil zeggen dat voor elke euro pensioenverplichting minstens 1,05 euro in kas is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl