Gambianen vieren feest om het vertrek van Jammeh
NOS NieuwsAangepast

Oud-president Jammeh zwicht voor druk en verlaat Gambia

Oud-president Yahya Jammeh van Gambia is vanavond vertrokken vanaf het vliegveld van de hoofdstad Banjul in gezelschap van Alpha Conde, de president van Guinee.

"Hoewel Jammeh al 24 uur geleden had aangekondigd dat hij zou gaan vertrekken, bleef toch de grote schaduw van de dictator over Gambia hangen", zegt Afrika-correspondent Koert Lindijer. "Mensen durfden niet massaal de straat op te gaan vandaag. De onderhandelingen over de voorwaarden van zijn vertrek die sleepten zich urenlang voort."

Militaire interventie

Jammeh maakte vandaag bekend dat hij opstapt om plaats te maken voor zijn rivaal, de al beëdigde president Adama Barrow. Jammeh weigerde wekenlang te erkennen dat hij de presidentsverkiezingen in december had verloren. Vandaag gaf hij toe, gedwongen door een militaire interventie van West-Afrikaanse landen. President Conde bemiddelde daarbij.

Jammeh was tweeëntwintig jaar aan de macht. Vermoedelijk reist hij met Conde naar Equatoriaal-Guinea. Het is onbekend of hij daar blijft.

Feest

"Morgen zullen dan ongetwijfeld de grote feesten hier beginnen want dan komt de nieuwe president van Gambia, Adama Barrow, hier aan en dan zal iedereen af zijn van zijn angst en groot feest gaan vieren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl