Leerlingen rouwen voor het schoolgebouw in Boedapest
NOS NieuwsAangepast

Zwarte vlag en tranen: Boedapest rouwt om doden busongeluk Italië

Bij het Hongaarse Szinyei Merse Pal Gimnazium in Boedapest hangt een zwarte vlag aan het gebouw. Zestien leerlingen van de school kwamen vannacht om bij een busongeluk bij de Italiaanse stad Verona. Voor het gebouw staan huilende leerlingen, ouders en medewerkers van de school. Ze leggen bloemen neer en steken kaarsen aan.

"Het is echt heel moeilijk. We hebben nog nooit zoiets meegemaakt, dus we snappen helemaal niet wat er aan de hand is", vertelt de directeur van de school. "We zijn al wakker sinds 01.30 uur vannacht en veel collega's zijn naar school gekomen. Zij zeiden dat ze niet meer thuis wilden zitten nadat ze het nieuws hadden gehoord."

Ongeluk

De leerlingen waren op skikamp geweest in Frankrijk. Op de terugweg naar Hongarije ging het mis bij een afslag van de A4 in Noord-Italië. De chauffeur verloor de macht over het stuur. De bus raakte de vangrail en crashte tegen een viaduct. Daarbij vielen ook nog eens 26 gewonden.

Een vrachtwagenchauffeur die achter de bus reed zei dat de bus een probleem had met een wiel en dat hij de chauffeur nog probeerde te waarschuwen.

In het schoolgebouw zijn veel leerlingen bij elkaar gekomen. "Er zijn psychiaters om de leerlingen te helpen", zegt de directeur.

Een van de leerlingen, Lili Horvath, is erg geschrokken. "Alles is onzeker nu. Niemand weet wie er precies is overleden en wie niet. Als we het weten, kunnen we wel naar huis. Maar niets zal hetzelfde zijn als hiervoor."

  • Reuters
    Leerlingen rouwen voor het schoolgebouw in Boedapest
  • Reuters
  • Reuters

Een andere student vertelt dat hij ook bijna was meegegaan met de skitrip. "Ik wilde echt mee dit jaar, maar ik kreeg het niet geregeld. Er waren drie van onze vier leraren mee en eentje heeft het sowieso niet overleefd. Onze harten doen pijn, want we hielden van hem en hij was heel aardig", zegt Tamas Mezo, terwijl hij kaarsjes aansteekt voor het gebouw.

"We kenden veel van de overleden leerlingen, maar het gaat volgens mij goed met de leerlingen waar we het hechtst mee zijn", zegt Mezo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl