NOS SchaatsenAangepast

Nauta verrast op 1.500 meter, Joling nog net aan kop

Yvonne Nauta heeft bij de KPN NK allround verrassend de 1.500 meter op haar naam geschreven. Op het ijs in Thialf noteerde de langeafstandsspecialiste de snelste tijd: 1.58,20. Daarmee blijft ze op de derde plaats in het klassement, maar kruipt ze dichter naar Marije Joling toe.

NK allround: 1.500 meter (v)

Joling eindigde, na een moeizame rit, als tweede in Heerenveen met een tijd van 1.58,46 en gaat nog steeds aan de leiding in het algemeen klassement. De derde tijd werd gereden door Annouk van der Weijden: 1.58,62. Zij staat op de vijfde plaats in de ranking.

Linda de Vries, de nummer twee van het algemeen klassement, noteerde de vijfde tijd op de 1.500 meter: 1.58,70. Ze heeft 1,15 seconde achterstand op Joling voor de afsluitende 5.000 meter.

Het klassement van de NK allround (v) na de 1.500 meter

"Dit was een moeilijke race", vertelde Joling na afloop. "Ik merk dat ik niet mijn eigen race reed en ik maakte twee verschrikkelijke missers. Dat sloeg op mijn benen. Ik wilde graag winnen, maar ik weet dat ik een prima vijf kilometer in mijn benen heb. Als ik doe wat ik kan, moet dat morgen genoeg zijn."

Nauta was zelf na afloop ook erg verrast met de winst. "Ik sta niet echt bekend om mijn snelle start", aldus Nauta. "Het ging lekker vanaf de eerste bocht en dat geeft positieve energie. De ene keer loopt het lekkerder dan de andere keer, het is ook een kwestie van routine."

Na de EK allround zou Nauta zich dus ook kunnen plaatsen voor de WK. "Daar ga ik voor en dan is er niets beter om goede wedstrijden te rijden. Ik weet wat iedereen kan op die 5 kilometer, maar de vorm moet er ook zijn. Mijn seizoen is in ieder geval al heel goed tot nu toe."

Naast de Nederlandse titel is er ook nog één startbewijs te verdienen voor de WK allround, die op 4 en 5 maart in Hamar (Noorwegen) worden gehouden.

Titelverdedigster Antoinette de Jong ontbreekt op de deelnemerslijst, maar is al zeker van deelname aan de WK allround. Dat geldt ook voor Ireen Wüst, die dit weekend meedoet aan de NK sprint. Jorien ter Mors startte nog wel op de 500 meter, maar moest zich daarna terugtrekken vanwege ziekte.

Zondag wordt de afsluitende 5.000 meter van de NK allround verreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl