Een verloskamer in een ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Verlosafdelingen Amsterdam voortdurend vol

Meerdere keren per dag kunnen vrouwen die in Amsterdam gaan bevallen niet terecht in het ziekenhuis van hun keuze. Dat komt doordat er geen plek is op de kraamafdeling. Het OLVG alleen al moest in 2016 op zijn twee locaties 1262 keer nee verkopen, schrijft Het Parool.

Verloskundigen moeten soms drie of vier ziekenhuizen bellen voor ze een plek hebben gevonden. Soms is dat zelfs buiten de gemeente, waardoor het kind niet Amsterdam als geboorteplaats in het paspoort krijgt.

In acute gevallen moet het ziekenhuis een vrouw helpen, maar als er verwacht wordt dat de baby nog even op zich laat wachten, mag het ziekenhuis opname weigeren.

MC Slotervaart

De problemen zijn voor een deel ontstaan doordat het ziekenhuis MC Slotervaart de afdeling Verloskunde ruim een jaar geleden sloot. De voorzitter van de raad van bestuur van het OLVG zegt in de krant dat er geen goed plan was hoe dat moest worden opgevangen.

De ziekenhuizen in Amsterdam werken nu aan een systeem waarop verloskundigen kunnen zien welk ziekenhuis een verloskamer beschikbaar heeft. Ook worden er in Amsterdam verloskamers bijgebouwd.

Een woordvoerder van de KNOV, de landelijke vereniging voor verloskundigen, zegt dat de problemen zich beperken tot Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl