Boer Arie Steenwijk leegt zijn giertank op de Coolsingel
NOS NieuwsAangepast

Rotterdam wil boer na 18 jaar ruzie uitkopen voor 3 miljoen

De gemeente Rotterdam gaat boer Arie Steenwijk uitkopen. Wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) heeft hem drie miljoen euro geboden om het slepende conflict op te lossen.

De boer vindt het uitkoopbedrag veel te laag, meldt RTV Rijnmond. Maar na afloop van het gesprek met de wethouder toonde de boer zich tevreden. "Het is toch een eerste stap", zegt Steenwijk. "Het haalt een deel van de spanning weg".

Rotterdam probeert al achttien jaar een oplossing te vinden voor Steenwijk. Zijn bedrijf, onder de rook van vliegveld Rotterdam-The Hague Airport, moest al land afstaan voor de aanleg van een hogesnelheidslijn en een snelle busbaan. Nu staat er een natuurgebied op de plek van zijn veehouderij gepland.

Steenwijk is de laatste boer in de Vlinderstrik aan de noordrand van Rotterdam.

Crisisopvang

De gemeente kwam wel met voorstellen tot compensatie, maar die waren voor de veehouder nooit afdoende. De boer werd zo wanhopig dat hij zich onlangs meldde bij de crisisopvang. Maar de crisisopvang stuurde Steenwijk weg omdat hij 'gewoon' een dak boven zijn hoofd had.

Op aandringen van onder andere de VVD ging wethouder Eerdmans gisteren alsnog in gesprek met de boer. Om het gesprek 'onder druk te zetten', leegde Steenwijk zijn giertank voor het stadhuis aan de Coolsingel.

Fors bedrag

"De situatie duurt natuurlijk al heel lang", zegt Eerdmans. "We willen het gewoon oplossen." De wethouder noemt drie miljoen euro een fors bedrag.

Het is nog niet duidelijk waar Steenwijk zijn bedrijf gaat voortzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl