Ban Ki-moon tijdens zijn laatse persconferentie als secretaris-generaal van de VN
NOS NieuwsAangepast

VS wil arrestatie broer oud-VN-chef Ban Ki-moon

De Verenigde Staten hebben om de arrestatie gevraagd van de broer van voormalig VN-chef Ban Ki-moon. Ban Ki-sang is volgens de Amerikaanse aanklager betrokken bij omkoping bij de verkoop van drie wolkenkrabbers in Vietnam.

Tijdens een hoorzitting bij de federale rechtbank in New York zei de aanklager dat Zuid-Korea is gevraagd om de arrestatie van Ban Ki-sang. Het bedrijf waarvoor hij werkte, Keangsam Enterprises, wilde de torens ter waarde van 750 miljoen euro in Vietnam verkopen.

Ban Ki-sang en zijn zoon zouden via een Amerikaanse tussenpersoon iemand hebben omgekocht. Deze persoon uit een niet nader genoemd land in het Midden-Oosten moest dan zijn regering zo ver krijgen om de gebouwen te kopen. Keangsam Enterprises zat in de financiële problemen en de opbrengst van de verkoop moest het noodlijdende bedrijf redden.

Excuses oud-VN-chef

De aanklacht tegen Ban Ki-sang en zijn zoon werd al eerder deze maand bekend gemaakt, maar toen werd nog niet om zijn arrestatie gevraagd.

Ban Ki-moon, tot begin dit jaar secretaris-generaal van de VN, heeft zijn excuses aangeboden voor de onrust vanwege de verdenkingen tegen zijn broer. Hij zegt dat hij absoluut niks wist van de zaak. Ban overweegt zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van Zuid-Korea. Hij hoopt dat de autoriteiten van Zuid-Korea en de VS open zijn over de zaak, zodat het Zuid-Koreaanse volk helderheid krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl