NOS Nieuws

Thaise natuur 'compenseert' modderschade met goud

In het zuiden van Thailand is de goudkoorts uitgebroken. Bij recente overstromingen in de provincie Bang Saphan kwamen er goudstukjes onder de modder vandaan. En dus trekken goudzoekers er massaal op uit.

Thaise natuur 'compenseert' modderschade met goud

"Toen ik hoorde dat twee mensen een paar gram goud hadden gevonden, besloot ik dat ook te proberen", zegt een dorpeling tegen persbureau AP. "Ik heb een paar kleine stukjes gevonden, maar niet veel. Ik was zo opgewonden dat ik er gewoon niet van kon slapen. Ik wilde graag terug om nog een keer te zoeken."

De metalen zijn waarschijnlijk weggespoeld uit een kanaal verderop waar vaak goud doorheen stroomt. Dat de goudstukjes nu in de dorpen te vinden zijn, is geen toeval volgens de Thai. De dorpelingen geloven dat het een compensatie is voor de schade die de modderstromen hebben aangericht.

Compensatie

"We hebben geluk dat de natuur ons compenseert voor de ramp", zegt een goudzoeker uit de regio. "Met een paar uur werken kun je hier goud vinden dat je voor dollars kan verkopen. Met dat geld kunnen we voor onszelf zorgen."

Overigens zoekt niet iedereen om rijk te worden. "Ik heb schulden en daar heb ik stress over. Dus ik kom een dagje goud zeven om te ontspannen. En misschien vind ik nog wat goud", aldus een dorpeling tegen AP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl