NOS NieuwsAangepast

Minister Hennis: NAVO is 70, Trump ook

'De NAVO oud met 70 jaar? Trump is ook 70'

"De VS zullen betrokken blijven bij de NAVO, daar gaan wij van uit. En de NAVO gaat niet met pensioen". Dat zegt minister van Defensie Hennis, vooruitlopend op de beëdiging, later vandaag, van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten.

Volgens Hennis is een wereld zonder NAVO " ondenkbaar", maar moet die NAVO zich wel "aanpassen aan de tijd".

Trump twijfelde tijdens zijn campagne openlijk aan het nut van de NAVO. Volgens hem kunnen Europese landen die financieel te weinig bijdragen niet langer rekenen op onvoorwaardelijke Amerikaanse steun. Hennis erkent dat Europese landen meer moeten doen. Ze liet eerder weten dat de uitgaven aan defensie ook na dit kabinet omhoog moeten. Hennis zegt zich geen wereld voor te kunnen stellen zonder NAVO. Ze gaat ervan uit dat "we in een sterke alliantie blijven werken met de Amerikanen."

"Trump heeft zich kritisch uitgelaten over de NAVO. Hij heeft gezegd; de NAVO is 70 jaar. Daarop zeg ik: Trump is ook 70 jaar".

Minister Hennis van Defensie.

"Dat we in een sterke alliantie met de Amerikanen blijven werken is niet alleen in het belang van Europa, maar ook in het belang van de Amerikanen zelf", zegt Hennis.

Haar collega, minister Koenders van buitenlandse zaken is dat met haar eens.

"Voor ons is Amerika in een onveilige wereld een zeer belangrijke partner", aldus Koenders. Volgens hem zal Europa snel de samenwerking met Trump zoeken. Maar hoe het met het buitenland beleid van Amerika verder gaat is volgens hem "moeilijk te zeggen".

Koenders: " Het is een president met een nieuwe stijl. Er zijn verschillende signalen. Het is echt afwachten hoe dat verder zal gaan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl