NOS NieuwsAangepast

Bush schreef Obama: je 'vrienden' zullen je teleurstellen

Op het bureau in The Oval Office ligt vanavond hoogstwaarschijnlijk een brief aan Donald Trump, geschreven door Barack Obama. Andere Amerikaanse presidenten lieten ook een brief achter voor hun opvolger. De laatste twee brieven, van Bill Clinton aan George W. Bush en van Bush aan Obama, zijn vandaag openbaar gemaakt.

Obama kreeg in 2009 van George Bush de waarschuwing dat er moeilijke momenten zouden komen. "De critici zullen tieren. Je 'vrienden' zullen je teleurstellen. Maar je hebt een Almachtige God die zich over je ontfermt, een gezin dat van je houdt en een land dat achter je staat, inclusief ikzelf."

Bush had zelf in 2001 een brief gekregen van Bill Clinton, waarin stond dat de taak van president weliswaar zwaar is, maar dat de last ook vaak overdreven wordt. "De pure vreugde van doen wat je gelooft dat juist is, is onbeschrijfelijk."

Brief aan Clinton

Al eerder werd de brief die Bill Clinton in 1993 kreeg van George H.W. Bush openbaar. Bush senior verloor van Clinton na een heftige verkiezingsstrijd, waarin over en weer zware beschuldigingen werden geuit. Maar toen Bush het presidentschap uiteindelijk afstond aan Clinton, toonde hij zich in zijn afscheidsbrief een goede verliezer. "Jouw succes is nu het succes van ons land. Ik steun je. Succes."

Hillary Clinton, de voormalig opponent van de nieuwe president Trump en de vrouw van Bill, bracht die brief tijdens de campagne nog eens onder de aandacht. "Dit is het Amerika waarvan we houden. Dit is wat we koesteren en verwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl