Chinezen in Beijing
NOS Nieuws

China tevreden met laagste groei sinds 1990

De Chinese economie is afgelopen jaar met 6,7 procent gegroeid. Dat is de laagste groei in 26 jaar, zegt het Chinese bureau voor de statistiek.

Het cijfer past helemaal in het straatje van de overheid. Die streeft naar een groei van 6,5 tot 7 procent. De Chinese regering wil dat de economie van het land minder leunt op investeringen en handel en afhankelijker wordt van consumentenbestedingen.

China is na de Verenigde Staten de tweede economie ter wereld. De groei van 2016 is de laagste sinds 1990. Toen was de groei slechts 3,9 procent.

De cijfers die China publiceert over de economische groei worden vaak bekritiseerd. De overheid zou de cijfers te rooskleurig voorstellen. De groei zou in werkelijkheid lager zijn.

Trump

Voor de economische groei van 2017 is het van belang wat Donald Trump gaat doen als Amerikaanse president. Trump dreigde eerder met hogere importtarieven op Chinese producten.

De Chinese president Xi zei eerder deze week dat een handelsoorlog alle betrokken landen zou schaden. De directeur van het Chinese statistiekbureau is positief. Hij verwacht dat China voorlopig blijft groeien zoals in 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl