NOS VoetbalAangepast

Adriaanse: de intrap werkt heel goed, denk ik

Is spelregelrevolutie Van Basten een goed idee?

"Hij wil aantrekkelijker voetbal en hij wil eerlijker voetbal", weet Co Adriaanse. "En om dat te bereiken wil hij wat spelregels veranderen." En daarmee is Marco van Basten, die tegenwoordig in dienst van wereldvoetbalbond FIFA hardop nadenkt over aanpassingen op het voetbalveld, bij de oud-trainer aan het goede adres.

Al vallen niet alle voorstellen van de voormalig topvoetballer bij Adriaanse in goede aarde. Over het afschaffen van buitenspel heeft Adriaanse zo zijn bedenkingen. "Dat zou zeer ingrijpende gevolgen hebben voor tactieken. Pressievoetbal spelen op de helft van de tegenstander kan dan niet meer bijvoorbeeld. Want dan blijven er in je rug één of twee mensen vrijstaan en als die de bal krijgen, lopen ze zo door naar het doel."

Houterig

Shoot-outs daarentegen noemt hij een goed alternatief voor de strafschoppenserie die nu van stal wordt gehaald zodra er een beslissing geforceerd moet worden. En het is interessant ook. "Want iedereen kan een penalty nemen. Maar voor een shoot-out moet je behendig zijn. Dus alle keepers vallen al af. En de meeste verdedigers zijn te houterig en te statisch en ook niet gewend om een keeper te passeren. Dus dan hou je alleen de handige dribbelaars over en kom je bij aanvallers terecht."

Het idee van Van Basten om in de laatste tien minuten de klok stil te zetten bij elk oponthoud, gaat Adriaanse eigenlijk niet ver genoeg. "Ik zou de hele wedstrijd zuivere speeltijd willen aanhouden. Gewoon de chronometer indrukken zodra het spel dood is. De scheidsrechter wordt op de hoogte gehouden, maar vooral ook het publiek. Verlengingen zie je nu niet eens op het scorebord. Dat is heel gek. Want het verhoogt de spanning."

Adriaanse over plannen Van Basten

Bij de tijdstraffen plaatst de oud-coach van onder andere Willem II, Ajax, AZ en FC Twente een kleine kanttekening. "In wintertijd is dat wel een beetje lastig." Aan de andere kant: "Bij een gele kaart profiteert niet de tegenstander maar de tegenstander van een week later. Dat is oneerlijk. Bij een tijdstraf heb je toch even het voordeel van een mannetje meer of het nadeel van een mannetje minder. Het team moet zich aanpassen en de coach moet erover nadenken. Best een aardig idee dus."

Onbeperkt wisselen ziet hij niet zo zitten, maar voor meer wissels dan de huidige drie per wedstrijd wil hij zich wel hard maken. "Zeker in een verlenging."

Selfpass

Opvallenderwijs komt uitgerekend de spelregelwijziging waarin Adriaanse de meeste heil ziet net níet uit de koker van Van Basten: de selfpass, de vrije trap of hoekschop die je op jezelf mag nemen. Het hockey voerde die noviteit in 2009 al in. En dat wordt alom als een succes beschouwd.

"Het is voetbal en als de bal uit is, moet je 'm plotseling in je handen nemen! Heel gek", verbaast Adriaanse zich oprecht. "Als je 'm mag trappen of zelf indribbelen, versnelt dat het spel. Bovendien kun je met een trap veel verder komen en ontstaat er eerder een kans dan bij een ingooi. Dat geldt ook voor het zelf mogen doordribbelen als er een overtreding tegen jou is gemaakt. Een simpele maatregel die heel makkelijk in het voetbal is toe te passen en ook heel goed werkt, denk ik."

Adriaanse: Van Basten kan zijn bekendheid gebruiken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl