Aangepast

President Trump: de kansen en gevaren voor de wereldeconomie

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Eelco Bosch van Rosenthal

    verslaggever

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Eelco Bosch van Rosenthal

    verslaggever

"Morgen zijn de wereldleiders hier in Davos, als de wereldorde tot een einde komt", zegt internationaal politicoloog Ian Bremmer refererend aan de inauguratie van president Donald Trump. "De verkiezing van Donald Trump betekent in één klap het einde van de Pax Amerika".

Het einde van de door de VS aangevoerde vrede in de westerse wereld, dat klinkt wel erg onheilspellend. Er zijn op het World Economic Forum ook positieve geluiden te horen, als het om het aanstaande presidentschap van Donald John Trump gaat.

President Trump: de kansen en gevaren voor de wereldeconomie

"Hij wil slagen, hij wil dat de economie een succes wordt", zegt econoom Kenneth Rogoff van Harvard bijvoorbeeld. Rogoff staat te boek als een van de belangrijkste economie-professoren van de VS. Vooral op de korte termijn zal de Amerikaanse economie volgens hem flink profiteren van Trumps voornemen om de bureaucratie aan te pakken.

Hij heeft veel meer een zakelijke instelling dan eerdere presidenten en dat is positief.

Toby Cosgrove, adviseur Trump

Met Trump zullen er ook banen komen, belooft Toby Cosgrove, directeur van de Cleveland Clinic. Hij zit in een team dat de aankomend president adviseert over zijn economische beleid. "We moeten de infrastructuur een zet geven. Dat gaat geld kosten, maar ook banen opleveren. Het is een investering in de toekomst."

Volgens Cosgrove brengt Trump meer ondernemerschap naar het Witte Huis. "Hij heeft veel meer een zakelijke instelling dan eerdere presidenten en dat is positief."

Trump komt op een moment dat de economie al aardig draait.

John Hickenlooper, Democratisch gouverneur

Er zijn natuurlijk ook uitgesproken tegenstanders van de nieuwe president. Zoals gouverneur John Hickenlooper, de gouverneur van Colorado. De vooraanstaande Democraat wordt genoemd als presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2020.

"Trump komt op een moment dat de economie al aardig draait. Als hij de regels en de bureaucratie aan banden legt, zal dat wel iets van voordeel opleveren. Maar als je terugkijkt zie je bij Democratische presidenten altijd banengroei en bij Republikeinse presidenten recessies. Dat is hun verantwoordelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl