Kenenisa Bekele wil het wereldrecord op de marathon
NOS SportAangepast

Bekele gaat voor WR op marathon, en dat moet kunnen lukken

Kenenisa Bekele denkt vrijdagochtend (3.30 uur Nederlandse tijd) in Dubai het wereldrecord op de marathon te breken. Daarvoor moet de Ethiopiër onder de 2.02.57 lopen, het record van de Keniaan Dennis Kimetto.

De 34-jarige Bekele is wereldrecordhouder op de 5.000 en 10.000 meter en in september, tijdens de marathon van Berlijn, kwam hij slechts een fractie tekort om het record van Kimetto te breken. Hij zette de chronometer stil bij 2.03.03. Volgens NOS-atletiekcommentator Léon Haan zit een verbetering van de tijd van Kimetto erin.

"Dat heeft Bekele in zich. Maar veel zal afhangen van het weer in Dubai en het verloop van de wedstrijd. Hij moet hopen dat er een paar landgenoten lang in de buurt blijven. Daarom liep Bekele in Berlijn ook zo goed: omdat hij in een strijd was verwikkeld met Wilson Kipsang", aldus Haan.

Kenenisa Bekele komt als eerste over de finish in Berlijn

Waarom doet hij zijn wereldrecordpoging in Dubai?

"Berlijn blijft het snelste parcours ter wereld, maar Dubai zit daar niet ver achter. Er zijn daar maar twaalf serieuze bochten. Bij de start zal het zo'n achttien graden zijn. Dat lijkt warm, maar de afgelopen jaren hebben aangetoond dat er onder die omstandigheden snelle tijden kunnen worden gelopen in Dubai. En de laatste zeven winnaars kwamen allemaal uit Ethiopië..."

"Daarnaast ligt er voor de winnaar een premie van 200.000 dollar klaar, de hoogste van alle marathons. Loopt Bekele een wereldrecord, dan komt daar nog eens 250.000 dollar bij. En hij wil graag in april nog de marathon van Londen lopen, dus qua timing komt dit ook goed uit."

Is hij de juiste man om het wereldrecord te lopen?

"Vóór zijn snelle tijd in Berlijn was ik Bekele eigenlijk alweer vergeten op de marathon. Hij won bij zijn debuut op de marathon in Parijs in 2014. Maar daarna werd het wat minder. Sinds 2015 is Eliud Kipchoge de beste loper."

Kipchoge heeft dit jaar een nog scherper doel. Hij wil onder de twee uur lopen en laat daar de marathon van Londen en de WK voor schieten. In mei doet hij zijn poging, op een nog onbekende locatie. Is dat mogelijk?

"Nu al onder de twee uur lopen is bijna onmogelijk. Sinds de sport op het programma stond bij de Olympische Spelen van 1896 zijn er miljoenen mensen over heel de wereld gaan lopen. De sport is zover ontwikkeld en de tijd staat zo scherp. Je moet bijna een bionische man ontwikkelen om onder de twee uur te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl