Marco van Basten
NOS VoetbalAangepast

Brinkman: buitenspel afschaffen nee, shoot-outs ja

Marco van Basten vindt bij andere sporten inspiratie voor zijn voorstellen om de spelregels van het voetbal te veranderen. Bij hockey onder meer, een sport waarbij meerdere rigoureuze wijzigingen zijn doorgevoerd.

Voormalig tophockeyer, hockeycoach en NOS-analist Jacques Brinkman beoordeelt de suggesties van Van Basten op basis van zijn ervaring.

Afschaffen buitenspel. In hockey werd het buitenspel in 1996 afgeschaft.

Brinkman: "In hockey werd het buitenspel vooral afgeschaft omdat er zo vaak werd gefloten. Buitenspel werd toen niet als fout geïnterpreteerd. Het afschaffen van buitenspel is geen succes geworden, het spel is juist verdedigender geworden. Teams moeten altijd rekening houden met een spits die diep blijft staan."

Jacques Brinkman in 1994, toen buitenspel nog gold in het hockey

Het invoeren van shoot-outs ter vervanging van een strafschoppenreeks. Sinds 2011 worden hockeyduels op grote toernooien beslist via shoot-outs.

"Een verbetering. Shoot-outs in het hockey zijn superspannend. Een shoot-out is ook moeilijker dan een penalty. Een keeper kan zich er moeilijker op instellen en het is spectaculairder voor het publiek. Tijdens een wedstrijd ben ik voor een gewone penalty, maar om een wedstrijd te beslissen, is de shoot-out een verbetering."

Geen twee helften van 45 minuten, maar een wedstrijden verdelen in vier kwarten. Vanaf 1 september 2014 worden op grote hockeytoernooien geen twee helften van 35 minuten gespeeld, maar vier kwarten van een kwartier.

"Geen goed idee. Je houdt minder speeltijd over, in het hockey kost het tien minuten speeltijd. Hou het lekker bij twee keer 45 minuten. Anders komen er te veel rustmomenten. Dan kan het geen slijtageslag meer worden en dat maakt een wedstrijd minder aantrekkelijk."

Een tijdstraf voor overtredingen die niet ernstig genoeg zijn voor rood of een tijdstraf bij vijf overtredingen. In het hockey kan een arbiter een groene kaart (tijdstraf van twee minuten), een gele kaart (minimaal 5 minuten uit het veld) of een rode kaart (definitief van het veld) geven.

"Een gele en een rode kaart is genoeg. Koppel aan een gele kaart een straf van twee of vijf minuten."

De Engelse Hollie Webb maakt in de shoot-outs van de olympische finale de winnende goal tegen Nederland

Het instellen van effectieve speeltijd in de laatste tien minuten. In het hockey wordt de klok bij een strafcorner, strafbal of een doelpunt 40 seconden stilgezet.

"Lijkt me geen slecht plan, als je kijkt naar het tijdrekken in de slotfase."

Toestaan van meer wissels, bijvoorbeeld in verlenging. Bij hockey mag je onbeperkt spelers wisselen.

"Meer wissels in de verlenging is oké, als er tempo in de wissels zit. Maar onbeperkt wisselen zou ik zeker niet doen. Jammer dat dat in het hockey wel zo is. Er is daardoor geen basisopstelling. Geen strijd om een basisplek. Er zijn zelfs spelers die bewust niet beginnen en er liever na twee minuten inkomen om gunstiger in het wisselschema te zitten."

Alleen de aanvoerder praat met de scheidsrechter. De hockey-aanvoerder moet ervoor zorgen dat zijn team en de teambegeleiders zich netjes gedragen.

"Als een team zich misdraagt kan de aanvoerder zelfs een groene of een gele kaart krijgen. Het gaat om fatsoen, goed gedrag. Of het nu de aanvoerder is of een ander. In emotie wordt er weleens wat geroepen. Er moet gewoon meteen en consequent worden opgetreden. Dat is belangrijk."

Brinkman: buitenspel zorgt voor counterploegen

Minder wedstrijden in een seizoen om geen roofbouw op de topspelers te plegen.

"Eens. Hoewel het aantal interlands wel meevalt. Teun de Nooijer is met 453 interlands de hockeyrecordinternational. Edwin van der Sar is met 130 interlands de voetbalrecordinternational. Op een WK spelen hockeyers zeven duels in twee weken, tegenover zes weken voor zeven duels op het WK voetbal. Maar hockey is minder een contactsport en daardoor wat minder zwaar."

Zijn er verder nog regels die het voetbal aantrekkelijker zouden maken?

De selfpass. Dat je een vrije trap of hoekschop op jezelf mag nemen. Die regel (sinds 2009, red.) is in het hockey een succes, heeft het hockey echt sneller gemaakt. Geen gedoe meer met scheerschuim of ander gezeur. De selfpass maakt het spel zoveel sneller. Daarbij zou ik de ingooi vervangen door de intrap, met mogelijkheid tot de selfpass."

Tot slot, zijn er nog andere lessen te trekken uit de regelwijzigingen in het hockey?

"Leuk en aardig om die regels te willen veranderen, maar pik er één of twee uit. Anders snapt het publiek het niet meer. Zelfs ik weet de hockeyregels bijna niet meer. En denk goed na. Als een regelwijziging niet bevalt, zoals het afschaffen van buitenspel bij het hockey, duurt het wel even om terug te draaien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl