Brussel
NOS NieuwsAangepast

List, bedrog en passie in het 'Brussel van vandaag'

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Brussel is een stad van uitersten. "Rijk, arm, aartslelijk, maar ook schitterend mooi. Het ideale decor voor een verhaal over macht, corruptie, politiek, moord en liefde", vertelt regisseur Anton Dierickx.

Hij maakte de serie Brussel, over een Eurocommissaris die een verhouding heeft gehad met een Oekraïense miljardair en over een geradicaliseerde zoon van een Nederlandse militair die bij de NAVO werkt.

In het echt heten de topmannen van de Europese Commissie Jean-Claude (Juncker) en Frans (Timmermans). Schrijver Leon de Winter en regisseur Arno Dierickx maakten daar Jean-Marie en Pieter van: twee corrupte ijdeltuiten die aan de touwtjes trekken in de fictieve politiek.

Hoewel je bij het kijken naar de eerste afleveringen onwillekeurig moet denken aan series als Borgen en House of Cards, is Brussel meer dan alleen politieke intrige en drama. De opnames, die een dag voor de aanslagen in Brussel zijn begonnen, laten het 'Brussel van vandaag' zien. "Het is een stad van contrasten. Je loopt het Europees Parlement uit en om de hoek begint een sloppenwijk. Het is een serie in het hart van de stad, waar zoveel mensen een aversie tegen hebben", vertelt de regisseur.

Heel anders dan House of Cards

In die zin is Brussel heel anders gemaakt dan House of Cards. De scènes spelen zich niet alleen in de bekende achterkamertjes af. Er wordt gedineerd in schitterende etablissementen en de hoofdrolspelers lopen in het prachtige art deco-gebouw Residénce Palace, het Brusselse Nieuwspoort. Maar ook te zien zijn de zwervers, de daklozen en de vluchtelingen die op straat bedelen en daar slapen.

De serie gaat over ons, niet over de slechteriken in het Europees Parlement.

Regisseur Arno Dierickx

"Ik ben er bijna van overtuigd dat we een serie hebben gemaakt over een stad waar zoveel mensen een aversie tegen hebben", gaat Dierickx verder. "Het verhaal is bedrogen of bedrogen worden." Het gaat over macht, het grote geld en de keiharde politiek. Mensen met gloeiende ambities die tot het uiterste gaan. "Ik ben een van die technocraten, ik ben een van die bureaucraten, ik ben een van die moordenaars in het verhaal. De serie gaat over ons, niet over de slechteriken in het Europees Parlement."

Brussel is niet te snappen

"Brussel van binnenuit", zo noemt de regisseur het. "Brussel is niet te snappen en toch doen we een poging." In totaal zijn er tien afleveringen gemaakt. Vanaf vrijdag is de serie te zien op het kanaal van KPN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl