NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 19 januari: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Het is vandaag overwegend bewolkt. Af en toe klaart het op en daarbij is de komende uren kans op mist. Met name in het noordoosten valt plaatselijk mogelijk lichte neerslag in de vorm van ijzel met gladheid als gevolg. Op de meeste plaatsen verloopt deze donderdag echter droog. Het vriest eerst 1 tot 6 graden. Vanmiddag gaat het licht dooien op veel plaatsen.

Wat heb je gemist?

OM plukt meer crimineel geld dan ooit

Het afgelopen jaar is opnieuw een recordbedrag van criminelen afgepakt. Het Openbaar Ministerie haalde ruim 400 miljoen euro binnen. Dat was vooral te danken aan twee schikkingen, die met telecombedrijf Vimpelcom en met auto-importeur Pon. Volgens het OM is het wel een kwestie van lange adem om geld af te pakken: gemiddeld duurt een zaak vier tot acht jaar. Het in beslag genomen geld is maar een fractie van al het misdaadgeld dat in omloop is. Er zou jaarlijks in Nederland meer dan 9 miljard rondgaan.

Hierin rijden Nederlandse boeven

De president van Gambia lijkt niet van plan te zijn om af te treden. Om 01.00 uur vannacht Nederlandse tijd verliep een deadline die andere West-Afrikaanse landen hadden gesteld. Ze dreigen met militair ingrijpen als president Jammeh niet zelf opstapt. Hij weigert de macht over te dragen aan de winnaar van de verkiezingen. Sinds de deadline is verlopen, heeft de president nog niets van zich laten horen. Veel buitenlandse toeristen zijn door reisorganisaties opgehaald, onder wie zo'n 1800 Nederlanders. De laatsten kwamen vannacht aan op Schiphol.

Rechters leggen steeds vaker een taakstraf op in combinatie met één dag gevangenisstraf, meldt het AD. Daarmee proberen ze een verbod te omzeilen. Sinds 2012 mag in sommige zaken, bijvoorbeeld een zedenmisdrijf, niet alleen een taakstraf worden opgelegd. Er moet een celstraf aan gekoppeld zijn. Dat kan dus ook maar één dag zijn. Een hoogleraar zegt in het AD dat het hem niet verbaast dat rechters deze ontsnappingsroute kiezen. Ze waren destijds tegen het taakstrafverbod.

Een jongere voert taakstraf uit voor een overtreding tijdens de jaarwisseling

Netflix heeft er in het laatste kwartaal van vorig jaar veel meer abonnees bij gekregen dan verwacht. Het waren er 7 miljoen, bijna 2 miljoen meer dan waar analisten van uitgingen. Door de goede kwartaalcijfers steeg de waarde van het aandeel Netflix met 8 procent. De groei was vooral te danken aan een paar nieuwe series, zoals The Crown, over de jonge jaren van de Britse koningin Elizabeth. De Amerikaanse aanbieder van internettelevisie heeft wereldwijd nu 94 miljoen abonnees.

En verder vandaag...

Heeft president Obama zijn laatste volledige dag in het Witte Huis. Morgen wordt zijn opvolger Donald Trump geïnaugureerd.

En verschijnen en Suriname drie leden van de rapgroep Strictly Family Business weer voor de rechter. Ze worden verdacht van seksueel misbruik van een minderjarig meisje en het verspreiden van videobeelden die daarvan zijn gemaakt.

Vanmorgen is de uitvaartdienst van de Haagse politieagent die tijdens Oud en Nieuw omkwam nadat hij werd aangereden.

En in Den Haag wordt het laatste deel van het Surinaamse archief overgedragen aan Suriname. Het enorme archief werd opgebouwd in de tijd dat Suriname nog een kolonie was, en gaat terug naar het land.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl