Yahya Jammeh
NOS NieuwsAangepast

Senegalese troepen aan de grens met Gambia, deadline verstreken

In Gambia is om 01.00 uur Nederlandse tijd de deadline verstreken die West-Afrikaanse landen aan president Jammeh hadden gesteld, zonder dat duidelijk is of hij is opgestapt. Ook zijn er geen berichten dat Senegalese, Nigeriaanse en Ghanese troepen Gambia zijn binnengevallen om Jammeh te verdrijven, zoals die landen hadden gedreigd.

NOS-correspondent Koert Lindijer is in de Gambiaanse hoofdstad Banjul. Volgens hem hangt er een vreemde sfeer, als je je realiseert dat ieder moment een invasie kan beginnen. De meeste winkels zijn gesloten en militairen hebben wegversperringen opgericht. "Toch zijn ze niet overdreven nerveus en ook intimideren ze mensen niet die daar langs komen."

De gek

Ook bij de bevolking merkt Lindijer weinig nervositeit. Zijn chauffeur zei dat "de gek" voor middernacht vertrekt. "Dat mensen dit soort dingen na 22 jaar dictatuur durven zeggen, is een teken dat de angst is verdwenen en dat niemand ervan uitgaat dat Jammeh het gevecht om de macht gaat winnen."

Op het vliegveld zag Lindijer een delegatie van president Aziz van Mauretanië. Die probeerde Jammeh te overreden om alsnog af te treden. Aziz is vanuit Gambia voor overleg met de Senegalese president Sall naar Dakar gereisd. Het is onduidelijk wat de onderhandelingen met Jammeh hebben opgeleverd.

De afgelopen dagen verlieten tienduizenden Gambianen hun land. Zij vertrokken naar Senegal dat Gambia bijna volledig omringt.

President Jammeh verloor in december de verkiezingen van Adama Barrow, maar erkent de uitslag niet.

De reisorganisaties TUI en Corendon proberen klanten die in Gambia op vakantie zijn terug te halen. Als alles goed verloopt komen de laatste vluchten vannacht terug op Schiphol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl