NOS NieuwsAangepast

In België zetten ze drones in bij verkeersongevallen

De Belgische politie zet drones in om verkeersongevallen sneller in kaart te brengen. Door de drones over de plek van het ongeval te laten vliegen, krijgt de politie gemakkelijker in beeld wat er is gebeurd. De foto's van bovenaf kunnen later via de computer gebruikt worden bij de analyse van het ongeluk.

"Normaal duurt het zo'n twee uur voor we alles handmatig hebben onderzocht. Dankzij de drone doen we er maar een uur over", vertelt Benoit Godard van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

België zet drones in bij verkeersongevallen

Volgens de Belgische politie besparen de drones niet alleen tijd in het onderzoek, maar zorgen ze er ook voor dat snelwegen eerder vrijgemaakt kunnen worden. "Daardoor worden de files na een ongeval korter en vermijden we nieuwe ongevallen."

Eerder werden drones al ingezet in Antwerpen, maar nu gaat ook Oost-Vlaanderen ermee aan de slag. Stef Willems, een van de initiatiefnemers, noemt België "een van de pioniers van Europa". De vliegtuigjes kosten tussen 10.000 en 15.000 euro.

De drones kunnen nog niet in elke situatie worden ingezet. Bij slecht weer of in tunnels zal de politie het zonder moeten doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl