NOS NieuwsAangepast

Onderzoeker met banden met farmaceut positiever over geneesmiddelen

Geneesmiddelen worden vaker positief beoordeeld als onderzoekers banden hebben met de producenten ervan. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die de Britisch Medical Journal heeft gepubliceerd.

Driekwart van de hoofdonderzoekers van studies met positieve resultaten heeft persoonlijke financiële banden met de farmaceut waarvan het middel werd onderzocht. Bij negatieve resultaten had net iets minder dan de helft van de hoofdonderzoekers zulke banden.

Onderzoekssubsidies van farmaceuten zijn buiten beschouwing gelaten omdat die doorgaans aan instellingen zoals universiteiten worden gegeven. Eerder bleek uit Nederlands onderzoek dat betalingen van de farmaceutische industrie het voorschrijfgedrag van artsen beïnvloeden.

Waarschuwing

De auteurs van de BMJ-studie concluderen dat er een samenhang is tussen positieve studieresultaten en financiële relaties tussen hoofdonderzoekers en farmaceuten. Ze waarschuwen dat dit mogelijk invloed heeft op de kwaliteit van de bewijsvoering van de studies.

Ze achten niet bewezen dat de positieve onderzoeksresultaten het gevolg zijn van de financiële banden.

Advieswerk

De groep Amerikaanse onderzoekers heeft 190 Engelstalige wetenschappelijke artikelen uit 2013 bekeken, waarin verslag werd gedaan van 195 studies. Bij ruim twee derde van de studies was sprake van financiële banden tussen de hoofdonderzoekers en de farmaceutische bedrijven die het onderzochte geneesmiddel produceerden.

Van de bijna 400 hoofdonderzoekers die bij alle onderzochte studies betrokken waren, ontving 58 procent betalingen van de farmaceutische industrie. Het ging vooral om honoraria voor advieswerk en spreekbeurten, maar soms ook om salaris en het bezit van aandelen of patenten met betrekking tot het onderzochte geneesmiddel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl