President Obama hield zijn afscheidsrede in Chicago, de plek waar hij acht jaar geleden zijn verkiezingsoverwinning vierde

'Lieve meneer de president': 700 brieven per dag voor Obama

Met nog maar twee dagen als president komt het afscheid van Obama steeds dichterbij. Dat voelt ook het postteam van de Amerikaanse president: zij krijgen veel afscheidsbrieven, wel 700 per dag, en moeten die allemaal lezen.

De meeste brieven krijgen ze van kinderen, vertelt een van de medewerkers aan het Amerikaanse NPR.

Alle brieven moeten voor vrijdag 12.00 uur (lokale tijd) zijn gelezen. Daarna is Trump officieel president, en is de postkamer niet meer in beheer van Obama's personeel. Dus worden alle brieven, een beetje gehaast, doorgenomen.

"Na de verkiezingen kregen we opeens meer brieven van kinderen", vertelt Fiona Reeves, directeur van de presidentiële correspondentie. "Dat waren vooral afscheidsbrieven. Maar soms ook bedankbrieven van oudere kinderen, die vertelden over hoe ze met Obama waren opgegroeid."

Maak je niet druk, schreef hij. Je gaat genoeg vrienden krijgen in je leven en ik ben er nu een van.

Fiona Reeves, directeur van de Amerikaanse presidentiële correspondentie

Een van de favoriete brieven van Reeves kreeg Obama van een jong meisje dat schreef dat ze het moeilijk vond om vrienden te maken. "Obama reageerde met: wees aardig en gul, of vindt een kunst of sport waar je mensen met gemeenschappelijke interesses kan ontmoeten."

Dat was niet zijn enige reactie. "Maak je niet druk, schreef hij ook. Je gaat genoeg vrienden krijgen in je leven, en ik ben er nu een van."

Strenge Obama

Maar Obama moest soms ook streng zijn. Zo kreeg hij een brief van een meisje dat per se een neuspiercing wilde en klaagde dat dat niet mocht van haar ouders. "Ze zei dat het haar recht als Amerikaanse was om een neuspiercing te nemen als zij dat wilde. Hij schreef: dit wordt inderdaad ooit jouw recht, maar dat is het nu nog niet."

De laatste tijd krijgt Obama veel brieven over hoe hij zijn pensioen moet gaan doorbrengen. "Word mijn basketbalcoach, zeggen sommigen. Anderen vragen of hij een nanny wil worden, of een golfcoach voor hun vader."

Hartverscheurende verhalen

Reeves vertelt dat haar werk ook moeilijk is. "Je leest hartverscheurende verhalen. Over gezondheidsproblemen, daklozen, scheidingen."

Aan het einde van de dag selecteert de postkamer tien brieven die Obama te lezen krijgt. Van kinderen, maar ook van volwassenen. "En hij reageert bijna altijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl