NOS NieuwsAangepast

Bedrijfsleven betreurt harde brexit

VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen voor de gevolgen van een harde brexit voor het Nederlandse bedrijfsleven. De belangenorganisaties "betreuren het" dat de Britse premier May gisteren in haar speech gekozen heeft voor een radicale breuk met de Europese Unie.

"Ze was heel duidelijk; een harde brexit en zelfs geen douane-unie", zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. "Er zijn twee belangen, het eerste is dat we de EU zoveel mogelijk bij elkaar houden. Dat vinden wij als internationaal georiënteerde ondernemers heel belangrijk. Dus je moet in de onderhandelingen laten zien dat een exit kostbaar is, dat het schade doet aan de andere kant. Het andere belang is dat we een aantal sectoren hebben die enorm veel exporteren naar Groot-Brittannië. Die sectoren hebben er belang bij dat die handel zo makkelijk mogelijk blijft. Het handelsbelang moet niet ondersneeuwen. We moeten ervoor zorgen dat we toch wel een soort douanie-unie behouden."

De belangenorganisaties vinden het wel positief dat de Britse premier de belangen van het bedrijfsleven erkent en overweegt om een overgangsregeling in te stellen.

Niet achterover zitten

Wat de gevolgen van de harde Brexit precies zullen zijn, hangt af van de onderhandelingen die de EU en het VK in maart beginnen. "Nederland moet zorgen dat we aan tafel zitten bij de onderhandelingen. Aan de ene kant moeten we gaan voor eenheid in de EU. Aan de andere kant moet handel met de Britten goed mogelijk blijven. Dit gaat om tienduizenden banen in Nederland", zegt De Boer.

Het Verenigd Koninkrijk is voor Nederland de op twee na grootste exportpartner. Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks voor meer dan 35 miljard euro naar Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl