De A2 tussen Amsterdam en Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Volgend jaar ook overdag 130 km/u op A2

Volgend jaar mogen automobilisten op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht ook overdag 130 kilometer per uur rijden. Nu mag dat alleen tussen 19.00 en 6.00 uur. Overdag is de maximale snelheid nog 100 kilometer per uur.

Minister Schultz zei in een debat in de Tweede Kamer dat er eerst nog groot onderhoud moet worden gepleegd aan de snelweg. Er wordt dan onder meer zo stil mogelijk asfalt neergelegd.

Sinds de verbreding van de A2 is er veel discussie over het verhogen van de maximale snelheid. Omwonenden hebben last van het geluid. Er zijn ook vragen over de veiligheid van de maatregel.

Schultz is een groot voorstander van het verhogen van de maximale snelheid. Een jaar geleden zei ze ernaar te streven dat op 77 procent van de snelwegen 130 kilometer per uur kan worden gereden. "Voor automobilisten wordt de maximumsnelheid op snelwegen daarmee steeds eenduidiger."

Gemeenten "verbijsterd"

De gemeente Stichtse Vecht is verbijsterd over het voornemen van de minister. "We zullen samen met de gemeente Ronde Venen al het mogelijke doen om de snelheidsverhoging tegen te gaan", zegt wethouder De Groene tegen RTV Utrecht. De leefbaarheid en gezondheid van omwonenden wordt door de snelheidsverhoging aangetast, vindt Stichtse Vecht.

De wethouder vindt het onbegrijpelijk dat de minister niet wacht op de uitspraak van de Raad van State. Daar gingen de gemeenten in beroep tegen de snelheidsverhoging op het deel van de A2 tussen Maarssen en Vinkeveen, waar 's avonds en 's nachts 130 gereden mag worden. De Raad van State doet daar uiterlijk 28 februari uitspraak over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl