Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam
NOS Nieuws

Werkgevers: ontslagvergoeding op de schop

Werkgevers willen de ontslagvergoeding zo aanpassen, dat werknemers het geld moeten gebruiken voor scholing en begeleiding naar een andere baan. Het plan maakt onderdeel uit van de inzet van de drie grootste werkgeversorganisatie tijdens de komende cao-onderhandelingen. Die organisaties zijn AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Kwaliteit te laag

"De kwaliteit van de werknemers is te laag", zegt woordvoerder Jannes van der Velde van de AWVN. "Nederlandse werknemers zijn minder bereid om in de schoolbanken te gaan zitten. Dat moet anders."

Nu de economie aantrekt, en de arbeidsmarkt krapper wordt, is het nog moeilijker om goed opgeleide werknemers te vinden, met name in de technische beroepen. Dus moet er meer geld naar opleiding en ontwikkeling van werknemers, vinden de werkgevers. "Hier ligt ook verantwoordelijkheid voor werknemers."

Bijscholing van werknemers wordt nu betaald vanuit collectieve fondsen voor opleidingen in bedrijven en in sectoren. De ontslagvergoeding zou als een individueel potje daarbij moeten komen, zegt de woordvoerder. "Maar hoe dat precies moet worden uitgewerkt, is aan de cao-onderhandelaars."

FNV

Een van de onderhandelingspartners, vakbond FNV, is absoluut niet te spreken over het plan. "Werkgevers proberen op alle manieren de verantwoordelijkheid af te schuiven op werknemers", zegt bestuurder Mariëtte Patijn. Volgens de vakbond zoeken de werkgevers alleen naar manieren om geld te besparen. "De FNV stemt niet in met dit soort visieloze individualisering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl