Een still van de selfie-video die de Oezbeek Masjaripov opnam op het Taksimplein
NOS NieuwsAangepast

'Schutter nachtclub Istanbul wilde toeslaan op Taksimplein'

De schutter die in de nieuwjaarsnacht een bloedbad aanrichtte in een nachtclub in Istanbul, had aanvankelijk willen toeslaan op het populaire, centraal gelegen Taksimplein, bericht de Turkse krant Hürriyet. De Oezbeekse aanslagpleger, Abdulkar Masjaripov, zag daarvan af omdat het plein intensief werd beveiligd, schrijft de krant, die zich baseert op 'Turkse autoriteiten'.

De man zou tijdens zijn verhoor hebben gezegd dat hij directe orders kreeg van een emir van Islamitische Staat vanuit het Syrische Raqqa. Die besloot tot een aanslag op het Taksimplein, nadat Masjaripov hem een filmpje van het plein, dat hij met zijn telefoon had gemaakt, had toegestuurd.

Bosporusoever

Toen een aanslag op het Taksimplein onmogelijk leek, zocht Masjaripov op Oudejaarsavond naar eigen zeggen opnieuw contact met de emir. Die droeg hem op een ander doelwit te zoeken. De Oezbeek nam rond tien uur 's avonds een taxi en reed langs de oevers van de Bosporus. De nachtclub Reina leek hem geschikt, omdat er niet veel beveiliging te zien was.

Daarop droeg Masjaripov de taxichauffeur op naar zijn appartement te rijden, hij pakte zijn wapen en reed terug naar Reina. Daar doodde hij 39 mensen, 65 clubbezoekers raakten gewond.

Het is niet duidelijk hoe Hürriyet, die letterlijk citeert uit de verslagen van de verhoren van Masjaripov, de documenten in handen heeft gekregen.

Goed opgeleid

De schutter wist na de aanslag twee weken uit handen van de Turkse veiligheidsdiensten te blijven. Hij werd maandag gepakt in een buitenwijk van Istanbul.

Gisteren maakte de gouverneur van Istanbul openbaar dat de opgepakte man schuld had bekend en dat zijn vingerafdrukken overeenkwamen met die van de dader. De gouverneur omschreef Masjaripov als een goed opgeleide man die vier talen spreekt en getraind is in Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl