De rampplek twee jaar later
NOS Nieuws

Onderzoeksteam MH17 hoort journalist die bot meenam van rampplek

Journalist Michel Spekkers heeft in een gesprek met leden van het onderzoeksteam naar de ramp met de MH17 zijn beweegredenen toegelicht om resten van de rampplek mee te nemen. Daarna kreeg hij de spullen terug die in beslag genomen waren toen hij onlangs terugkwam in Nederland na een bezoek aan de rampplek in Oost-Oekraïne.

"We hebben ongeveer zes uur beelden bekeken die ik daar gemaakt heb toen ik daar spullen aan het zoeken was en mensen aan het interviewen was om te kijken of die beelden kunnen helpen in het onderzoek naar de MH17. Daarna hebben ze me een uur verhoord," vertelde Spekkers bij BNR.

Spekkers heeft een groot deel van de beelden vrijwillig overgedragen aan het onderzoeksteam. "Over een deel van de beelden zijn we het niet eens geworden, dus die zijn weer ingeseald en die gaan terug naar de rechter." Het overige materiaal en zijn apparatuur en telefoon heeft hij teruggekregen.

Resten hier veiliger

Over het stukje bot van een slachtoffer dat hij heeft meegenomen, zegt hij dat hij niet zeker wist of het van een mens was. "Het had net zo goed van een dier kunnen zijn, we hebben nu geleerd dat dat niet zo is." Hij heeft het meegenomen omdat het gebied niet erg toegankelijk is en omdat er geen nieuw onderzoek van de overheid gepland is. "En als het menselijk bot is, is het veiliger hier dan daar."

Spekkers benadrukt dat hij vanaf het begin van plan was om de spullen van de rampplek aan het onderzoeksteam te geven en dat hij meteen contact met hen heeft opgenomen.

Mede vanwege de vondst van het bot dringen nabestaanden aan op nieuw onderzoek op de rampplek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl