Gorilla Colo in 2006
NOS NieuwsAangepast

Eerste 'dierentuingorilla' ooit overleden

De eerste gorilla die ooit in een dierentuin geboren werd, is dood. De 60-jarige Colo leefde in de Columbus Zoo and Aquarium in het Amerikaanse Ohio. De meeste gorilla's in gevangenschap worden veel minder oud.

De dierentuin treurt om de dood van de vrouwelijke gorilla. "Colo raakte de vele generaties bezoekers die naar haar kwamen kijken, en degenen die zo lang voor haar hebben gezorgd", zegt het hoofd van de dierentuin in een verklaring.

Hij noemt Colo een ambassadeur voor haar soort. "Ze inspireerde mensen om meer te weten te komen over deze bedreigde diersoort en motiveerde hen de gorilla's in hun natuurlijke leefomgeving te beschermen."

Oudste gorilla (60) in gevangenschap dood

Colo schreef geschiedenis op 22 december 1956, toen ze werd geboren als eerste gorilla in een dierentuin. Haar geboorte was groot nieuws en kreeg uitgebreid aandacht in de Amerikaanse media.

Op dat moment was er nog weinig bekend over het houden en fokken van westelijke laaglandgorilla's, de soort die nu in veel dierentuinen is te zien. Pas vijf jaar na de geboorte van Colo werd de volgende gorilla in gevangenschap geboren.

Colo kreeg zelf drie kinderen van het mannetje Bongo. Daaruit kwamen tot nu toe zestien kleinkinderen, twaalf achterkleinkinderen en drie achterachterkleinkinderen voort. Een aantal daarvan leven in de Columbus Zoo and Aquarium.

  • Reuters
    Een foto van Colo als kleintje, uit 1957
  • Reuters
    Colo vlak na haar geboorte in december 1956
  • Reuters
    Hier wordt de 59ste verjaardag van Colo gevierd
  • Reuters
    Colo op haar 56ste verjaardag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl