De tafel van het Sportforum van 16 januari: Leo Driessen, Fons Groenendijk en Robèrt Misset
NOS SportAangepast

Een lekker gevoel dankzij de onbedorven Justin Kluivert

Voor veel voetballiefhebbers was het alsof ze zondag twintig jaar teruggingen in de tijd. Want allemachtig, wat lijkt Justin Kluivert toch enorm op z'n vader Patrick. Zelfde motoriek, zelfde stem, zelfde gezicht. "Maar één-op-één ben ik vaardiger", zei 'de zoon van' na afloop. In het wekelijkse Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken wordt Justin Kluivert geprezen om zijn sportieve en verbale kwaliteiten.

Journalist Robèrt Misset was erbij, toen Kluivert zondag in Zwolle zijn debuut maakte. "Je voelt dat er dan iets gebeurt. Kijk eens naar die actie waarmee hij drie man wegzet en dan ook nog een goede pass geeft. Zijn voetbewegingen. Die steekpass op El Ghazi. Hij heeft gogme. Ik krijg een lekker gevoel bij hem."

Voetbaltrainer Fons Groenendijk zit ook aan tafel. Hij was altijd onder de indruk van de kwaliteiten van pa Patrick. Maar Groenendijk is het met Justin Kluivert eens dat de jongste Kluivert vaardiger is als het op het passeren van de tegenstander aankomt. "Justin heeft een geweldige techniek, een prachtige stijl."

Justin Kluivert maakte in de wedstrijd tegen PEC Zwolle niet alleen indruk tijdens de wedstrijd, maar ook daarna tijdens het tv-interview waarin hij zelfverzekerd en fris overkwam.

Open jongen

Commentator Leo Driessen hoopt dat de persafdeling van Ajax hem niet te veel zal bijsturen in het geven van interviews. Driessen: "Ik heb Patrick Kluivert zien debuteren. Hij is altijd een aardige jongen gebleven. Hij heeft domme dingen gedaan, dat is waar, maar hij is altijd aardig gebleven. Een open jongen. En dat zie ik bij Justin ook. Ik hoop dat ze hem bij Ajax gewoon zichzelf laten zijn, niet vooraf instrueren."

Dat ging in Zwolle alvast goed. "Het was mooi. Het was druk bij Zwolle. Ik zag dat Hakim Ziyech werd ingefluisterd wat hij moest zeggen. Op dat moment kwam Justin Kluivert achterlangs en liep zo naar de pers. Hij sprak zonder instructies."

"Ik hoop dat deze jongen zo onbedorven blijft", zegt Misset.

'Hij heeft gogme. Ik krijg een lekker gevoel bij hem'

'Oostblokpraktijken' rond Franssen

Het vuur laaide dit Sportforum ook op toen het over de situatie van judoka Juul Franssen ging. Zij voelt zich bij het grofvuil gezet door de judobond, die besloot dat ze niet meer aan internationale wedstrijden mag meedoen omdat Franssen weigert naar trainingscentrum Papendal te verhuizen. Ook raakt ze haar A-status van NOC*NSF kwijt. Daardoor heeft ze geen geld meer om haar sport te bekostigen.

"Het is ongelooflijk dat dit gebeurt", vindt Groenendijk. "Je moet blij zijn met sporters als Franssen. Dit zijn Oostblokpraktijken. Ik heb totaal geen begrip voor deze bond en NOC*NSF."

Maatwerk

"Je zou maatwerk moeten kunnen leveren", zegt Misset. "Dan ga je met zo'n sporter zitten en dan zoek je naar een oplossing." Maar Misset denkt dat Franssen slachtoffer wordt, omdat de bond haar niet als het allergrootste talent ziet.

Iemand als Kim Polling traint inmiddels in Italië. Zij zou volgens deze regels dus ook uitgesloten moeten worden van de Nederlandse ploeg. Misset: "Ik heb het gevoel dat de grote namen uit het judo meer ruimte krijgen dan de kleine."

'Je moet blij zijn met sporters als Franssen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl