NOS NieuwsAangepast

Opvang na zelfmoorddrama: praten, maar niet te veel

Na de zelfmoord van een wiskundedocent zijn leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch goed opgevangen, zegt rector Etha Schoemaker. Ze roemt de hulpdiensten en slachtofferhulp, die direct klaarstonden voor leerlingen en docenten.

"Het is een heel treurige dag", zegt de rector bij Omroep Brabant. Leerlingen zijn maandagmorgen bijeengekomen om met elkaar en docenten te praten over de zelfmoord. "Het is goed om te zien hoe leerlingen en collega's tot elkaar komen en elkaar goed kunnen vinden en steunen."

'Het is een treurige dag'

Na een ingrijpend drama als dit is goede nazorg voor de leerlingen noodzaak, maar het kan veel uitmaken hoe die wordt ingevuld, zegt directeur Jan Mokkenstorm van 113Online, een stichting die zich richt op zelfmoordpreventie. "Die opvang is heel individueel. Vroeger dachten we dat debriefen heel belangrijk is. Nu weten we dat het soms ook kwaad kan. Het kan een gebeurtenis als het ware inbranden."

De school moet wel een vorm vinden om er met leerlingen over praten. "Elkaar vragen: hoe gaan we dit samen doen? Hoe houden we elkaar in de gaten?" Mokkenstorm herinnert zich een zelfmoorddrama in de psychiatrie. "Toen zijn we met andere patiënten om de tafel gaan zitten om iedereen te laten vertellen wat het met hem of haar doet."

De school in Den Bosch heeft leerlingen en docenten die er behoefte aan hadden vandaag de mogelijkheid gegeven om te praten. Naast die gesprekken is het belangrijk dat docenten elkaar en leerlingen in de gaten houden, stelt de directeur ven 113Online. "Elkaar vragen: over welke leerlingen maken we ons zorgen? En die extra aandacht geven."

Vroeger dachten we dat debriefen heel belangrijk is. Nu weten we dat het soms ook kwaad kan.

Jan Mokkenstorm, stichting 13Online

Mokkenstorm waarschuwt voor sensatiezucht en speculatie rond het drama. "Er lopen waarschijnlijk tientallen mensen rond met het idee dat ze misschien zelfmoord willen plegen. Die stellen zich de vraag: zal ik het doen of niet? En daarbij zijn ze gevoelig voor dit soort informatie. Tegelijkertijd zien mensen er soms juist vanaf als ze zien wat zo'n zelfmoord teweeg brengt."

Uit ervaringen met mensen die een zelfmoordpoging hebben overleefd weet hij dat mensen die op het punt staan zichzelf van het leven te beroven, vaak zichzelf niet zijn. "Ze leven op dat moment in een koker, het gewone leven is heel ver weg. Ze zijn vrijwel onbereikbaar. Maar voordat iemand op dat punt is, kun je hem of haar nog wel aanspreken en helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl