NOS NieuwsAangepast

Patiënten klagen over gebrek aan zorg

Chronisch zieken en vooral psychiatrische patiënten ervaren vaak veel moeite om de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Ook mijden veel patiënten soms zorg omdat ze er geen geld voor hebben. Dat blijkt uit een enquête van patiëntenorganisaties. Met vragenlijsten is naar ervaringen gevraagd met de zorg in de afgelopen vier jaar.

Van alle mensen die de vragenlijst hebben ingevuld, geeft ruim een derde aan dat ze er niet in slagen om de zorg en hulp te organiseren die ze nodig hebben. Bij mensen met een psychische aandoening lukt dat zelfs de helft van de respondenten niet.

Iets minder dan een derde mijdt weleens zorg omdat ze geen geld hebben. Bij mensen met een psychische aandoening geldt dat voor bijna de helft.

Het onderzoek is uitgevoerd met het oog op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. De resultaten ervan worden vanmiddag tijdens een verkiezingsdebat voorgelegd aan de woordvoerders zorg van de politieke partijen.

Er wordt moeilijk gedaan door zorgverzekeringen over vergoeding van noodzakelijke medicatie.

Een van de respondenten

Door de lange wachtlijst heb ik negen maanden op een vervangende therapeut moeten wachten nadat degene die ik had ziek was geworden.

Respondent met ervaringen in de geestelijke gezondheidszorg

De deelnemers zeggen ook dat de zorg die ze ontvangen vaak niet aansluit bij hun behoeften. Van alle deelnemers zegt ruim een kwart dat dit soms of altijd het geval is. Van mensen met een psychische aandoening geven vier op de tien dat aan. Zorg is volgens de respondenten ook niet altijd beschikbaar als het nodig is. Bijna 30 procent beklaagt zich daarover. Bij mensen met een psychische aandoening ligt dat cijfer de helft hoger.

Oplossingen

Zodra er gevraagd wordt naar oplossingen lopen de antwoorden uiteen. Ruim een of de vijf mensen pleit ervoor het eigen risico en de eigen bijdragen in de zorg af te schaffen of te verlagen. Andere wensen zoals meer handen aan het bed, de terugkeer van het ziekenfonds of het afschaffen van de marktwerking worden telkens door (veel) minder dan 10 procent van de deelnemers ondersteund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl