De herdenking op De Dam in 2015
NOS NieuwsAangepast

4 en 5 mei in teken van persoonlijke verhalen

De herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei hebben dit jaar als thema 'De kracht van het persoonlijke verhaal'. Schrijver Annejet van der Zijl zal de voordracht houden tijdens de herdenking in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Van der Zijl is onder meer bekend van de boeken Sonny Boy en Anna. Na haar voordracht en de twee minuten stilte op de Dam draagt de winnaar van de 4-mei-dichtwedstrijd een gedicht voor. Burgemeester Van der Laan houdt een toespraak bij het Nationaal Monument.

Met het thema persoonlijke verhalen wil het comité laten zien dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. "Persoonlijke verhalen over de oorlog, elke oorlog, zijn nooit zomaar verhalen, ze staan niet op zichzelf. Het zijn verhalen die moeten worden verteld, ook zeventig jaar na dato", schrijft Arendo Joustra. De hoofdredacteur van Elsevier schreef op verzoek van het comité dit jaar de thematekst.

Viering

Op 5 mei begint de Nationale Bevrijdingsviering in het Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem. Acteur Nasrdin Dchar houdt daar de 5-mei-lezing. In 2011 won hij een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Rabat. Vorig jaar speelde hij op 4 mei in de eenmalige voorstelling Voor ik vergeet.

Op Bevrijdingsdag zijn er op veertien plekken in het land festivals. De viering eindigt zoals gebruikelijk met het 5-mei-concert op de Amstel.

Vorig jaar spraken onder anderen de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en Iran-correspondent Thomas Erdbrink op 4 en 5 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl